Bistriţa: Restricţii cu duiumul în noul regulament de gospodărire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Restricţii cu duiumul în noul regulament de gospodărire
Bistriţa: Restricţii cu duiumul în noul regulament de gospodărire

Locuitorii nu au voie să culeagă flori de tei din copacii municipalităţii, să-şi spele maşinile şi covoarele. Poliţiştii comunitari trebuie să înveţe regulamentul de 40 de pagini în două săptămâni

Noul regulament de gospodărire al oraşului, adoptat recent de Consiliul Local Bistriţa, va intra în vigoare în mai puţin de două săptămâni. Înşirate pe exact 40 de pagini, restricţiile sunt în mare parte preluate dintr-un alt regulament din 2002, dar apar şi altele noi. Până când va fi pus în practică, bistriţenii trebuie să consulte documentul pentru a nu se trezi cu surprize, întrucât poliţia comunitară promite să-l aplice riguros.

Reguli noi pentru construcţii

Nici o clădire în construcţie, fără plasă de protecţie şi tunel de trecere pentru pietoni, sună una dintre noile prevederi. În caz contrar, constructorii riscă între 200 şi 1.500 de lei, în funcţie de calitatea juridică pe care o au. În plus, ei sunt obligaţi să amenajeze grupuri sanitare ecologice pentru muncitorii din şantier, iar amenda pentru neconformare este între 400 şi 2.000 de lei. Viceprimarul George Avram este convins că măsura e justă şi spune că într-un oraş civilizat locuitorii trebuie protejaţi. „Nu se poate să treci pe lângă un imobil în construcţie şi să te trezeşti acoperit de praf sau să rişti să-ţi cadă materiale de construcţie în cap”, crede viceprimarul. Şeful serviciului Poliţiei Comunitare, Ovidiu Gabrian spune şi el că doar societăţile comerciale respectă aceste norme, dar că meseriaşii care lucrează la reabilitările termice ale blocurilor nu se sinchisesc de reguli.

Maşinile şi covoarele curaţate doar la spălătorii

Interdicţia de a spăla autovehicule, carpete, covoare şi alte bunuri casnice pe domeniul public exista şi până acum, însă înarmaţi cu noul regulament, poliţiştii comunitari vor să fie intransigenţi. „ Nu este normal să îşi întinzi covorul în faţa blocului şi să-l speli acolo. Ţine de bun simţ. Cu maşina este la fel, dai cu detergent, săpun şi altele şi nu te întrebi unde se scurg”, remarcă Ovidiu Gabrian. Deşi şi până acum s-au aplicat amenzi pentru asemenea abateri, acestea aveau mai degrabă un caracter sporadic, în funcţie şi de reclamaţii, apreciază şeful serviciului de la Poliţia Comunitară.

Ceai de tei, numai la plic

O altă prevedere din regulament îi poate afecta pe bistriţenii care culeg florile de tei sau alte plante cu caracter medicinal de pe domeniul public. Amenda pentru autoservire este usturătoare, între 100 şi 500 de lei. Nici păsări de curte sau alte orătănii nu au voie să ţină bistriţenii care locuiesc în zonele centrale: Bulevardul Republicii, strada Parcului, Odobescu sau zona Gării. Amenda este între 100 şi 1000 de lei.

Regulamentul, accesibil doar online

Cei care vor să afle mai multe despre prevederile regulamentului de gospodărire a oraşului nu au la dispoziţie, deocamdată, decât varianta electronică. Textul poate fi consultat doar pe site-ul primăriei, motiv de nemulţumire pentru bistriţeni. „ Cum să-l citesc eu acolo? Să-mi pun nepotul să-mi arate, sau ce să fac?”, se întreabă Petru Vârtic, un pensionar, care a auzit de noile prevederi dar nu ştie cum să le citească. Viceprimarul George Avram spune însă că primăria a organizat o dezbatere publică înainte de adoptare şi cei care erau interesaţi puteau participa.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite