Bistriţa: Portret/ Marius Moldovan: "Ca să reuşeşti, trebuie să crezi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Portret/ Marius Moldovan: "Ca să reuşeşti, trebuie să crezi"
Bistriţa: Portret/ Marius Moldovan: "Ca să reuşeşti, trebuie să crezi"

Conform nomenctatorului de meserii din România, este manager de proiect, însă are toate competenţele unui lucrător de tineret aşa cum se regăseşte ceea ce face el în legislaţia europeană.

Marius Moldovan a devenit membru voluntar al unei organizaţii neguvernamentale în anul 1993. Acum a ajuns să fie lucrător de tineret,  o meserie care încă nu este reglementată de legislaţia românească, dar care există. „Atunci am decis să devin parte activă a societăţii civile cu credinţa sinceră că noi tinerii din sectorul guvernamental, administraţia publică locală, sectorul afacerilor sau mediul neguvernamental, putem dezvolta în parteneriat programe durabile care să răspundă cerinţelor comunităţii, a societăţii civile de tineret”, spune Marius.
Este convis că tinerii din România sunt o forţă , nu o problemă socială, lucru pe care l-a demonstrat de multe ori prin programele şi proiectele destinate comunităţii în care a fost implicat. A încercat întodeauna să fie în rândul tinerilor să fie prezent între ei pentru ca aceştia să îl perceapă ca pe un apropiat . Îi place foarte mult ceea ce face şi consideră că educaţia nonformală pe care el o oferă tinerilor va avea efecte pe termen lung şi nu se împiedică de scepticismul celor din jur care de multe ori îl întrebă dacă munca sa are vreun rost. Se ghidează după motto-ul „Ca să reuşeşti trebuie să crezi”. „Eu cred că România şi românii vor evolua exploziv în următorii ani şi vor deveni un reper european în lune. Pentru, mine, perseverenţa , onoarea, credinţa, corectitudinea sunt repere care m-au ajutat să contruiesc, durabil, împreună cu tânăra generaţie, pentru o Românie în care am început să visăm în a avea curajul de a transforma visele în realitate”, mai spune Marius.

Resurse Tineret, un proiect fabricat în Bistriţa

A  iniţiat la nivel local, regional şi naţional, proiecte şi programe durabile din dorinţa de a veni cu o ofertă viabilă în întâmpinarea tinerilor. A reuşit să ducă la nivel naţional proiectul local „Resurse Tineret” de care beneficiază zilnic 65.000 de tineri din mediul urban şi rural. „Prin proiectul  «Resurse Tineret»  ne-am dorit să aducem în acelaşi spaţiu tineri care să comunice şi să se dezvolte în reţea. Am creat un portal- www.resurse-tineret.ro , unde tinerii nu stau degeaba ci au acces la programe, proiecte care răspund interesului comunităţii, au la dispoziţie resurse. Pe acest portal se întâlnesc tineri din toate comunităţile locale. Aici pot să înveţe să scrie proiecte , pot vedea cele mai noi ştiri din domeniul tineretului, scrise chiar de utilizatori, pot vizualiza oportunităţile de tineret”, spune Marius. A reuşit în doar şase ani să dezvolte acest portal astfel încât proiectul a atins dimensiunea naţională în ciuda cârcotaşilor care, la început, îi spuneau că acest proiect nu este fiabil. „În 2003, când am lansat pentru prima dată proiectul, mulţi care au spus că nu are rost un astfel de proiect , dar eu le-am spus ca peste patru cinci ani îl văd atingând dimensiunea naţională şi în zece ani ieşind din graniţele ţării”, povesteşte Marius.

Ce-i place

Marius este pasionat de sport. „Ori de câte ori am ocazia, fac sport, îmi place să alerg să merg cu bicicleta, mişcarea mi se pare foarte importantă”, spune managerul de proiect

Ce nu-i place

„Nu-mi place prostia- nu mă feresc, dar o ocolesc. Nu îmi place poluarea şi mă deranjează foarte tare că în Bistriţa nu se face colectare selectivă a deşeurilor”, spune Marius.


Întrebare şi răspuns

De ce educaţie nonformală şi de ce tineret?

M.M. Educaţia nonformală este completarea educaţiei formale. Dacă educaţia nonformală este obligatorie, în educaţia nonformală este voluntară şi ajută la dezvoltarea de-a lungul vieţii. Ca tânăr şi nu numai este important să ştii ce vrei, să gândeşti pozitiv să fi consecvent să ai o mentalitate de învingător ţi de luptător. De aceea e important să înţelegem participarea activă la viaţa comunităţii şi să ne completăm în identificarea de soluţii care să răspundă orizontului de aşteptare al tinerilor.

Profil

NĂSCUT:  2 noiembrie 1973 Bistriţa
EDUCAŢIE: Facultatea de Sociologie –Psihologie
EXPERIENŢĂ : Manager de Proiect, evaluator de competenţe profesionale, inspector resurse umane
FAMILIE: Căsătorit

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite