Bistriţa: Marius Rus este pescar de trei decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima dată a pus mâna pe o undiţă la vârsta de 7 ani şi de atunci spune că s-a îndrăgostit de acest sport pe care îl practică oricât de des are ocazia.

În copilărie Marius visa să lucreze în CFR. „M-am născut lângă calea ferată şi, în mintea mea naivă, îmi doream să ajung mecanic de locomotivă. Însă, colegii de serviciu ai tatăului meu l-au sfătuit să nu mă încurajeze pentru că asta ar însemna să am o viaţă lipsită de zile libere şi sărbători legale", îşi aminteşte Marius Rus.

Sabangia, balta pescarilor de pe litoral

Prima dată când a pus mâna pe o undiţă a fost un moment care i-a rămas şi azi în memorie. „Aveam 7 ani şi foloseam metode de pescuit mai rudimentare: un băţ de alun, cârlige din ace de gămălie şi dopuri de plută din buteliile de vin pe care le furam de la tata", povesteşte zâmbind Rus.

În timp, dragostea pentru natură şi apropierea de apă l-au făcut pe Marius să petreacă mai mult timp în mijlocul naturii, cu undiţele, decât în poluarea urbană sau zgomotul decibelilor din cluburi. Primele ieşiri la pescuit le-a făcut pe pârâul Lechinţa, iar de curând, s-a întors din Delta Dunării, de la mila 23, considerată de pescar „inima Deltei, cea mai frumoasă zonă". De acolo s-a întors cu caras, somn şi cioltan. De altfel, printre capturile pescarului s-au adunat, de-a lungul celor trei decenii şi jumătate, un novac de 27 de kilograme, un păstrăv de un kilogram şi jumătate, o ştiucă de 5 kilograme şi un crap românesc de 15 kilograme. „Păstrăvul este, după părerea mea, peştele cel mai greu de prins. Trăieşte în apele de munte cristaline şi pentru a-l prinde, ai nevoie de echipament special şi  trebuie să te ascunzi după crengi, să nu fi observat", mai povesteşte pescarul.

Un sport costisitor

Pasiunea pentru pescuit l-a determinat pe Marius să investească sute de lei în echipamente performante. „Am o baloneză de 700 de lei, o lansetă de spinning de vreo 300 de lei , în total, vreo 15 beţe. În opinia pescarului, niciun ban nu e aruncat în van. „Merită, pentru că e hobby-ul meu şi mă face să mă relaxez şi să scap de stresul cotidian. Când nu este la peşti, Marius Rus se ocupă de execuţia de instalaţii termice şi frigorifice. „Lucrez în domeniu din 1996 şi pe cont propriu", spune pescarul.

Arbitru printre pescari

Când are competiţii, Marius arbitrează concursuri între pescari.  „Asociaţia din care fac parte a format corpul de arbitraj la nivel naţional pentru spinning şi crap. Deci, îmi place să particip la concursurile de pescuit şi din ipostaza de arbitru", mai spune Marius. 

Întrebări şi răspunsuri

Ce calităţi trebuie să aibă un pescar bun?

Trebuie să simtă o plăcere când se află lângă apă şi să simtă că există peşte în apă. De asemenea, trebuie să se intereseze de regimul apei respective şi să se uite pe luciul apei.

Care este cea mai bună momeală?

E greu de spus. Pentru spinning îmi place să folosesc momeli artificiale ca: năluca, voblere, linguri sau shaduri. Pentru pescuitul staţionar există o gamă variată de momeli cu diferite arome: de căpşuni, migdale, ananas.

PROFIL

Născut: 31 mai 1968, Bistriţa

Studii: Politehnica de Instalaţii din Bureşti

Familia: căsătorit, are doi copii

Ce-i place: Marius adoră drumeţiile pe munte. „Am fost la Beliş, în Rezervaţia Munţii Rodnei, cam peste tot. Nu cred că mi-a scăpat mare lucru", spune Marius. La Bistriţa, Marius apreciază că este un oraş curat şi în care cunoaşte multă lume. „Îmi place să gătesc foarte mult peşte", mai spune pescarul. 

Ce nu-i place: „Nu-mi place că ne îndreptăm într-o direcţie greşită, fără orizonturi. La oameni nu-mi place invidia, posesivitatea şi indiferenţa", spune Marius. Acesta adaugă că nu-i place străinătatea decât din postura de turist.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite