Bistriţa: Handicapul îi face mai bogaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Handicapul îi face mai bogaţi
Bistriţa: Handicapul îi face mai bogaţi

Cerşetorii îşi afişează ostentiv invaliditatea  pentru a îndupleca mila publică. Mulţi oameni se simt agasaţi de cerşetorii care îşi arată insistent handicapurile, însă alţii se simt datori să îi ajute

Picioare amputate, răni canceroase, cicatrici – suntem siliţi să le vedem zilnic pe stradă şi să ne căutăm prin buzunare din cauza lor. Cerşetorii cu handicap încearcă să înduplece mila publică prin afişarea ostentativă a invalidităţii. „Mi-e milă de ei. Trebuie să ne punem şi noi în situaţia lor. Ştiu că au un ajutor pentru handicap, dar ajutorul lor este foarte mic. Eu sunt mai miloasă, le dau şi nu-mi pare rău”, spune Aurora Berbecar, o bistriţeancă de 43 de ani, aflată în această dimineaţă la cumpărături.

Au bani gârlă

Natalia Griga este toată ziua în Piaţa Decebal, unde vine fructe. Aici este o zonă prolifică pentru cerşetori. Însă, Natalia a învăţat deja să-i cunoască pe toţi, ştie câţi bani au şi ce fac cu ei. „Se prefac. Iar cei care nu se prefac, nu folosesc ei banii, că vine altcineva şi îi ia. Cea mai mare greşeală este că oamenii el dau bani. Toţi stau aici de dimineaţa până seara, sunt agresivi, insistenţi, sunt pur şi simplu insuportabili”, spune vânzătoarea de fructe.
Despre Vasile Tâmpău, omul cu ambele picioare amputate,  spune că are bani  şi de dat. „Ăsta fără picioare dă bani cu dobândă, atâţia bani are. Are bani gârlă. Să nu fii în situaţia lui, Doamne fereşte, dar din punct de vedere financiar e de invidiat. Faptul că are picioare nu îl justifică”, mai spune Natalia. Vasile Tâmpău este înregistrat în evidenţele Direcţiei Municipale de Servicii Sociale ca beneficiar al unei pensii de 700 de lei. Radu Dreptate reprezentant al Direcţiei spune că mai sunt şi alte persoane care sunt văzute frecvent la cerşit şi care au de fapt venituri. Un alt caz este cel a lui Lingurar Costantin care nu are un picior. Acesta este zilnic pe Pietonal cu mâna întinsă, deşi are pensie de 234 lei.

Nu au ce căuta pe stradă

Mulţi oameni consideră că persoanele care îşi arată handicapurile sunt o prezenţă dezagreabilă pe străzile oraşului, dar se simt deranjaţi mai ales de atitudine aacestora. „Cerşetorii nu au ce căuta pe stradă , în primul rând acest lucru nu dă bine într-un oraş şi unii dintre ei sunt agresiv, te înjură , te jignesc dacă nu le dai bani şi uite aşa. Nu îmi este milă de ei şi nu sunt de acord cu cei care le dau bani, sunt foarte multe persoane cu handicap în oraşul ăsta, dacă ar  ieşi toţi la cerşit unde am ajunge”, spune Sorin Kovacs.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite