Bistriţa: Groapa de gunoi trebuie sigilată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale se contrazic cu privire la data în care se va impune închiderea depozitului de deşeuri.Garda de Mediu avertizează că din 17 iulie va amenda Primăria Bistriţa dacă nu sigilează depozitul de gunoi

În baza unui memorandum semnat între România şi Uniunea Europeană, ţara noastră are obligaţia de a închide, până în data de 16 iulie, toate depozitele de deşeuri neecologice. În caz contrar, este pasibilă de amenzi de 200.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere. Închiderea groapei de gunoi de la Bistriţa ridică însă multe semne de întrebare. În timp ce reprezentanţii primăriei cred că termenul este sfârşitul anului, Garda de Mediu susţine că 16 iulie este ultima zi acceptată. În paralel, judeţul nostru are în desfăşurare un proiect european în valoare de 155 de milioane de lei pentru amenjarea unui depozit ecologic în satul Tărpiu, al cărui termen de finalizare este mijlocului anului 2011.

Autorităţile se contrazic

Viceprimarul George Avram spune că depozitul de gunoi din Bistriţa are termen de închidere în data de 31 decembrie 2009, şi că, dat fiind termenul lung de amenajare a depozitului de la Tărpiu, va cere Ministerului Mediului o prelungire. „Depozitul de la Tărpiu nu va putea fi folosit până în 2010, aşa că intenţionez să trimit o adresă Ministerului Mediului pentru a prelungi perioada de folosire a actualei gropi de gunoi a oraşului. Altfel, o să ne vedem nevoiţi să ducem gunoiul în alte judeţe, pentru că la noi nu există spaţiu suficient”, spune George Avram.  Acesta adaugă că, zilnic, la groapa de gunoi a oraşului se depozitează aproximativ 400 de metri cubi de gunoi. Conducerea Gărzii Mediului consideră că Primăria nu este informată corect. „Este o neînţelegere avansarea termenului pentru finele acestui an. Există o hotărâre de guvern care prevede termenul de 17 iulie pentru închiderea depozitului. În această situaţie, sunt încă 133 de depozite rurale din judeţ, noi vom aplica sancţiuni celor care nu respectă legea”, a explicat Ioan Borş, comisar-şef în cadrul Gărzii de Mediu.

Un depozit ecologic în lucru

Judeţul beneficiază de un proiect în valoare de 155 de milioane de lei pentru amenjarea unui centru de management integral al deşeurilor şi un depozit ecologic de colectare a deşeurilor, la Tărpiu, în comuna Dumitra. Depozitul va fi prevăzut cu cinci staţii de depozitare, în fiecare oraş al judeţului. Potrivit primarului din Dumitra, Gheorghe Bălăjan, licitaţia de atribuire a lucrărilor va avea loc în luna octombrie, termenul de finalizare a proiectului fiind stabilit pentru jumătatea lui 2011.

Gunoiul ar putea ajunge în Mureş sau Cluj

Dacă situaţia depozitului de deşeuri din Bistriţa nu va fi soluţionată, autorităţile vor trebuie să apeleze la alte judeţe pentru depozitare. „Mureşul sau Clujul sunt între variantele posibile, pentru că, la Beclean, nu sunt condiţii”, spune George Avram. Borş, însă, spune că depozitele din judeţ au termene diferite de închidere. „Sângeorz-Băi trebuie să închidă în 2016 groapa de gunoi, iar Becleanul, în 2012”, explică Ioan Borş.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite