Bistrita: Groapa de gunoi a Bistriţei trebuie închisă în două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistrita: Groapa de gunoi a Bistriţei trebuie închisă în două săptămâni
Bistrita: Groapa de gunoi a Bistriţei trebuie închisă în două săptămâni

Autorităţile locale au aflat de la Adevărul că termenul este 16 iulie şi nu sfârşitul anului. Viceprimarul George Avram  spune că Agenţia de Protecţie a Mediului a omis să informeze Primăria Bistriţa despre ajustarea autorizaţiei de mediu cu 6 luni

Mărturisirea a fost făcută aseară de către viceprimarul George Avram, într-o emisiune la un post de televiziune local. Acesta a recunoscut că a început să pună întrebări după ce a citit un articol în "Adevarul de Seară", în urmă cu două zile. El a declarat atunci că groapa are autorizaţie de mediu până la sfârşitul acestui an, dar a fost contrazis de directorul Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Ioan Borş, care susţinea că depozitul trebuie închis în 16 iulie, dată de la care vor începe să curgă sancţiunile."L-am sunat  pe Ioan Borş care mi-a trimis hârtiile, respectiv hotărărea de guvern 349 şi alte documente, care dovedeau că are dreptate. Este revoltător că a trebuit să aflu aşa” . Viceprimarul mai spune că societatea de salubritate SC Codrişor, care administra respectiva rampă de gunoi până la preluarea ei în 2008 de Primăria Bistriţa, a confirmat primirea unei adrese care rectifica autorizaţia de mediu cu 6 luni. Înştiinţarea de la Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) are data de 30 martie 2009 şi vorbeşte despre „ rectificarea prin care se îndreaptă o eroare materială”. Eroarea este că autorizaţia de mediu acordată rampei de gunoi a Bistriţei, pentru 8 ani, până în decembrie 2009 este valabilă doar până în 16 iulie 2009.

Legătură scurtcircuitată între instituţii

Purtătorul de cuvânt de la APM , Mihaela Rob, spune însă că instituţia sa a informat atât SC Codrişor SRL, proprietarul până în 2008 al rampei, cât şi municipalitatea: „Din ce am înţeles de la departamentul de specialitate, ultima adresă către Primărie a fost trimisă în iunie”, precizează aceasta. În schimb viceprimarul Avram rămâne ferm pe poziţie: „ dacă spun că au trimis adresele atunci să ne dea numărul de înregistrare. Am verificat prin poşta electronică a Primăriei şi nu există nicio adresă”, spune oficialul revoltat.
 
Salvarea vine abia în 2011

Situaţia rampei de gunoi a Bistriţei, este greu de gestionat în doar două săptămâni, recunosc oficialii. „ O să apelăm la Primăria Beclean, care are autorizaţie de mediu până în 2016, ne vom adresa eventual vecinilor din Cluj sau Târgu-Mureş, vom pune la punct un sistem de colectare selectivă. Căutăm soluţii, dar timpul este prea scurt”, spune viceprimarul, care recunoaşte că depozitarea la vecini are puţine şanse de reuşită:”Acum câteva luni ne-a solicitat Primăria din Gherla pentru a depozita la noi şi i-am refuzat”. De celalată parte şeful Gărzii de Mediu, Ioan Borş este intransigent:” Nu depinde de noi. Închiderea rampei de la Bistriţa şi a tuturor celorlalte care au acest termen este parte din graficul tratatului de aderare a României. Dacă se mai depozitează ceva după 16 iulie vom da sancţiuni administratorului”, atrage atenţia Borş.
Soluţia de avarie  trebuie improvizată doar până în 2011 când trebuie să intre în funcţiune primul depozit ecologic judeţean, construit cu finanţare europeană masivă, de 27 milioane de euro.

Credeţi că Primăria Bistriţa va reuşi să găsească o soluţie de avarie la închiderea rampei de gunoi?

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite