Bistriţa: Festivalul cireşelor la Cireşoaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 2.000 de persoane sunt aşteptate duminică  la Cireşoaia, în comuna Braniştea, la cea mai mare degustare de cireşe din an. În jur de 1.500 de kilograme de fructe vor fi puse pe mesele invitaţilor. Pentru  cei 5 lei plătiţi la intrare, invitaţii pot mânca cireşe pe săturate.

Tradiţionalul festival al fructelor de la Cireşoaia marchează duminică o nouă ediţie. Cu toate că vremea rea le-a cam dat peste cap recolta cireşarilor, autorităţile spun că invitaţii vor fi aşteptaţi cu 1.500 de kilograme de cireşe din producţia celor aproape 500 de familii care trăiesc în localitate. Pe lângă un festin pe cinste, cei care vor alege să îşi petreacă ziua de duminică la Cireşoaia pot asista la un program artistic complex din care nu lipseşte muzica populară, cea uşoară şi nici focurile de artificii. 

Plăteşti 5 lei şi mănânci pe săturate

Primarul comunei Braniştea spune că participanţii la festival trebuie să achite o taxă modică şi pot să consume câte cireşe pot duce. „La intrare se plăteşte o taxă de participare de 5 lei pentru adulţi şi de 3 lei pentru copii. Cei din Cireşoaia nu vor plăti această taxă, dar vor aduce, în schimb, cireşe de toate soiurile. Anul trecut am avut vreo 1.800 de kilograme, anul acesta sperăm să adunăm măcar 1.500", spune Vasile Săsărman, primarul comunei. Acesta adaugă că manifestările încep imediat după slujba de la biserică şi că se vor întinde până la ora 22.30. În program sunt cuprinse reprezentanţii ale ansamblurilor de dansatori din Harghita, Cluj şi Bistriţa-Năsăud, dar şi un „Bal al cireşelor", în cadrul căruia melomanii îşi vor reaminti de ritmurile de vals sau tango, pe acordurile unei formaţii de muzică uşoară. Pe lângă cireşe, din meniul de sărbătoare nu vor lipsi mititeii şi tradiţionalul gulaş la ceaun. Sărbătoare se încheie cu un foc de artificii, programat la ora 22.30.

Un festival cu tradiţie

Festivalul cireşelor a intrat deja în istoria manifestărilor estivale ale judeţului. Sărbătoarea a fost instituită în 1893 şi păstrată an de an, mai puţin în perioada comunistă. Cireşarii bistriţeni spun că această sărbătoare a dus vestea cireşelor din localitate peste graniţele judeţului că cireşele de Cireşoaia sunt deja un brand bistriţean.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite