Bistriţa: Cerşetorii care şantajează creştineşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Cerşetorii care şantajează creştineşte
Bistriţa: Cerşetorii care şantajează creştineşte

Oamenii care merg la biserică spun că se simt vinovaţi dacă nu miluiesc cerşetorii. Cerşetorii sunt siguri că pot specula slăbiciunea şi datoria pe care o simt credincioşi de a-şi ajuta aproapele, de aceea acţioneaza în preajma bisericilor

Andreea şi Delia au venit în această dimineaţă la biserică în speranţa că vor primi câţiva lei de pomană. „Ne dau oamenii dacă venim aici, unii ne dau mai mult, alţii mai puţin chiar şi zece bani primim”, spune Delia în vârstă de 7 ani. Întrebate de ce cerşesc, fetele spun că au nevoie de mâncare „ Am acasă o soră mai mică şi cerşesc ca să strâng bani să îi cumpărăm lapte. În unele zile nu avem bani de lapte şi îi dăm ceai. Tata lucrează dar nu prea primeşte salariul şi luna aceasta i-au taiat şi bonurile” spune Andreea elevă în clasa a treia. Fetele mai povestesc că ştiau că astăzi este zi de sărbătoare şi de aceea au venit la biserică.

Frica de blesteme

Majoritatea credincioşilor trec impasibili pe lângă milogi. Însă, mulţi dintre ei se simt datori să-şi arate mila creştinească. „Te sensibilizează şi parcă te simţi vionovat că nu le dai. Îţi crează o senzaţie de discomfort, odataă că nu poţi să fii atent la slujbă şi apoi că îţi dau o stare de vinovăţie dacă nu le dai. Sun insistenţi, obraznici, mai bine le dai şi eviţi cine ştie ce vorbe sau gesturi indecente. Atâta se mai roagă, atâta se mai vaietă şi dacă nu le dai te blestemă”, spune Eugenia Dărăban, o enoriaşă care a venit în această dimineaţă la Biserica „Sfinţii Petru şi Pavel”. Persoanele vârstnice sunt în mod special sensibilizate de insistenţele cerşetorilor şi le dau din puţinul pe care îl au, cu gândul că îşi adună „comori în rai”. „Care văd că sunt nenorociţi, fără picioare, le mai dau, deşi au pensie poate mai mare decât a mea. Dar dacă ne luăm după ce zice Doamne Doamne, că tot ce dăm ni se duce în Rai... Acuma noi bătrânii suntem mai miloşi, chiar dacă n-avem nici noi, vai de capul nostru ”, spune Hermina Varga, o bătrână care se îndrepta spre Catedrala Ortodoxă din Bistriţa.
„Nu mă simt obligată să îi onorez”

Cei care nu sunt şantajaţi sentimental de cerşetori spun că mulţi dintre ei ar putea să muncească, în loc să ceară. „Nu mă simt obligată să-i onorez cu niciun bănuţ, pentru că, la cum arată, ar putea să muncească. Şi dacă îi pui să facă curat pe scară sau în faţa blocului, se simt ofensaţi”, declară Mariana Vucu.

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite