Bistriţa: Bistriţenii nu vor rămâne cu gunoiul în spatele blocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Bistriţenii nu vor rămâne cu gunoiul în spatele blocului
Bistriţa: Bistriţenii nu vor rămâne cu gunoiul în spatele blocului

Primăria Bistriţa a obţinut ieri acordul de mediu pentru stocarea gunoiului pe o rampă proprie timp de 11 luni. După expirarea termenului, gunoiul va ajunge în depozitul de la Tărpiu

Vechea groapă de gunoi va fi sigilată în cursul zilei de astăzi, ora 24.00 fiind termenul limită de depozitarea gunoiului în această locaţie. Primăria nu a primit acordul depozitării deşeurilor nici la Beclean, nici la Sângeorz-Băi în depozitele autorizate, aşa că a trebuit să se descurce pe cont propriu. Potrivit primarului Ovidiu Creţu, bistriţenii pot să stea liniştiţi că nu vor rămâne cu gunoiul în spatele blocului. Acesta a precizat că gunoiul menajer pe care îl vor produce bistriţenii începând de astăzi fi depozitat pe un teren deţinut de Primăria Bistriţa, care se află în zona Zăvoaie, unde va fi amenajat un depozit de stocare temporară.

Acord pentru stocare temporară

Directorul Agenţiei de Protecţia Mediului, Iuliana Deneş, a precizat că Primăria a obţinut un acord de mediu pentru realizarea unui depozit de stocare a gunoiului timp de 11 luni până la finalizarea depozitului ecologic de la Tărpiu. „Deocamdată, este vorba de un acord care va fi eliberat în 10 zile. Conform acestuia, Primăria este obligată să construiască  o platformă de beton, un bazin de recupereare a apelor reziduale de pe platformă şi să achiziţioneze două instalaţii de balotare şi ambalare a gunoiului. După ce toate aceste dotări minime prevăzute de lege vor exista, gunoiul va fi stocat temporar aici, până la finalizarea lucrărilor la rampa ecologică de la Tărpiu”, a adăugat Iuliana Deneş.
 
Creţu caută soluţii

Primarul Ovidiu Creţu spune că platforma betonată şi bazinul de recuperare a apelor reziduale există deja şi că, momentan, se caută soluţii şi pentru achiziţionarea celor două instalaţii de balotare şi ambalare a gunoiului. „Aşteptăm ca toate documentele să fie în regulă. Acordul l-am obţinut ieri, cât despre presele acelea necesare balotării şi ambalării, deocamdată căutăm o soluţie. Societatea Urbana s-a arătat interesată  de a achiziţiona astfel de prese. Fie le achiziţionează ei şi încheiem un contract cu ei, fie le achiziţionam în parteneriat . Aceste lucruri rămân de văzut. Oricum, bistriţenii pot să stea liniştiţi că nu rămân cu gunoiul în stradă ”, a mai precizat Creţu. Acesta a supus votului Consiliului Local în şedinţa extrordinară de marţi,  avizul de oportunitate pentru construirea la Bistriţa a unei fabrici  ecologice de tratare şi neutralizare a deşeurilor de la actuala groapă de gunoi. Există deja două fime interesate să facă această investiţie la Bistriţa care s-ar ridica, conform celor declarate de primar în şedinţa de consiliul local, la 100 de milioane de euro, participarea municipalităţii urmând să fie de 20.000 lei.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite