Bistriţa: Adrian Onofreiu „vorbeşte“ cu documentele vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este un arhivist de peste două decenii, iar munca sa de cercetare i-a adus enorm de multe satisfacţii.

Marile pasiuni ale lui Adrian Onofreiu sunt istoria şi cercetarea ei. Fascinaţia istoriei a descoperit-o încă din clasa a VII-a datorită dascălului său de profil din gimnaziu, Augustin Pădureanu. „A fost un profesor desăvârşit şi avea o bibliotecă uriaşă, cum puţini din Transilvania au", povesteşte Onofreiu. Ulterior a urmat cursurile unei facultăţi în domeniu la Cluj-Napoca şi a fost repartizat la Şcoala Generală Cîrjoaia din comuna ieşeană Cotnari. Acolo a predat istoria timp de trei ani, până în 1989, când s-a angajat ca arhivist la Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud. „Nu regret o clipă cei 21 de ani petrecuţi în această instituţie. Am avut multe satisfacţii în munca de cercetare, pe care o fac din pasiune. Vorbesc cu documentele, cu o lume demult apusă. Am petrecut multe sâmbete şi duminici la arhive ca să-mi definitivez şi să-mi public studiile de specialitate şi cărţile", mărturiseşte Onofreiu, care din 2008 este doctor în istorie.

Nestor Şimon, un model

A publicat nenumărate studii de specialitate despre zona Regimentului grăniceresc năsăudean şi istoria Districtului Năsăud. În materialele sale a evocat şi personalitatea primului istoriograf al „graniţei", Nestor Şimon. „Manuscrisele lui Şimon au fost însuşite şi publicate în nume propriu de redactorii periodicului Arhiva Someşană din perioada 1924-1940. Intenţionez să public toate manuscrisele lui Nestor Şimon şi să continui munca începută de el. Nestor Şimon era omul care nu lăsa să treacă o zi fără să nu scrie ceva, ceea ce e de admirat", mai spune arhivistul.

Onofreiu crede că pentru a lucra în arhive trebuie să ai cunoştinţe temeinice de istorie, să ştii istoricul instituţiilor şi legislaţia din domeniu, dar şi să stăpâneşti o limbă „moartă" precum latina, germana cu caractere gotice şi maghiara ca să poţi citi documentele.   

PROFIL

Născut: 4 august 1962, comuna Câţcău, judeţul Cluj

Studii: Facultatea de Istorie şi Filosofie a UBB Cluj-Napoca

Familie: căsătorit, o fiică de 10 ani, Ana

Ce-i place

Apreciază acei oameni care îşi ţin cuvântul dat şi care ştiu să muncească, nu doar să vorbească. „Sunt adeptul proverbului românesc «fapte, nu vorbe»", spune Adrian Onofreiu. Arhivistului îi mai place cum a fost amenajată strada Liviu Rebreanu, actualul pietonal. „E totuşi o realizare pietonalul şi cred că unii din zonă ar trebui să aibă un comportament mai civilizat", este de părere bărbatul.

Ce nu-i place

Detestă ideea de „copy-paste" în cercetare. Onofreiu crede că, dacă te respecţi, în munca de cercetare nu poţi face „copy-paste". Acestuia nu-i place că unii oameni apelează la el doar atunci când au nevoie şi că pun interesul mai presus de calitatea umană.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite