Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa: de la modernizări şi dotări, la medici cercetaţi pentru luare de mită şi copii care mor înecaţi cu vomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Bianca Sara
FOTO: Bianca Sara

De câţiva ani buni Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa are parte de ample lucrări de modernizare. Secţiile au fost luate la rând, iar unitatea spitalicească şi-a schimbat total faţa. La eforturile managerului de a face condiţii mai bune se adaugă însă lipsa de personal, acuzaţiile de malpraxis, spăgile care se dau şi chiar cercetările penale pentru luare de mită.

Conducerea Spitalului Judeţean are în plan supraetajarea clădirii în care funcţionează unitatea spitalicească, mărindu-se astfel numărul de săli de operaţie, dar şi al saloanelor. Maternitatea, bucătăria, farmacia, secţia de pediatrie sau laboratoarele au fost modernizate şi dotate corespunzător.

De asemenea a fost înfiinţată o secţie de dializă, urmând şi extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe. Supraetajarea clădirii ar urma să aducă şi un heliport, care va fi amenajat chiar pe acoperişul unităţii.

În intervenţiile sale, managerul spitalului Mircea Gelu Buta susţinea că pacienţii sunt şi ei mulţumiţi de serviciile pe care le primesc, potrivit chestionarelor aplicate, deşi a recunoscut şi că lipsa personalului este încă o problemă. Se fac paşi însă şi în rezolvarea acestei probleme, urmând să vină doi profesori universitari în unitatea spitalicească pentru a instrui cadrele medicale bistriţene.

În ciuda lucrurilor bune care s-au întâmplat la Spitalul Judeţean de Urgenţă nu pot fi ignorate  acuzaţiile de malpraxis care nu au lipsit în ultimii ani. Anul acesta în martie, un militar în vârstă de doar 24 de ani a ajuns în stare gravă la o clinică clujeană, după ce medicii bistriţeni i-au făcut o operaţie banală de extirpare a hemoroizilor. Conducerea sau medicii bistriţeni au refuzat să ofere vreo poziţie în acest caz.

În toamna anului trecut un alt caz confirma faptul că Spitalul Judeţean de Urgenţă are probleme cu personalul: o fetiţă de doar 2 ani murea înecată cu vomă chiar în secţia de Pediatrie. Fetiţa a fost adusă de mama ei la spital, pentru că se simţea rău. A fost consultată, i s-a dat un tratament şi a fost trimisă acasă, pentru ca să fie readusă la spital de către SMURD câteva ore mai târziu. În aşteptarea unui medic care să o ajute, fetiţa s-a înecat cu vomă şi a murit chiar în secţia de Pediatrie a spitalului.

Spitalul Judeţean de Urgenţă nu a scăpat nici de cercetări penale, şeful Secţiei de Urologie, medicul Dan Ştefănescu fiind acuzat în 2011 de luare de mită, după ce i-ar fi pretins unui bărbat 400 de lei pentru a-i stabili un diagnostic care să-l ajute în păstrarea pensiei de invaliditate. Deşi a existat şi un flagrant, medicul a fost scos de sub urmărirea penală, primind doar o amendă administrativă de 1000 de lei.

Reporterii Adevărul au avut ocazia să vadă şi cât de sigură este Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, în urmă cu câteva luni. Un bolnav a sărit gardul instituţiei şi a dispărut, fără ca personalul secţiei să realizeze acest lucru. Mai mult, la jumătate de oră de la dispariţie, personalul secţiei tot nu ştia că îi lipseşte un bolnav.

Şpăgile nu sunt ceva ieşit din comun în unitatea bistriţeană, spun toţi cei care au ajuns pe mâna medicilor de la Spitalul Judeţean. Bolnavii spun că puţini sunt medicii care cer explicit anumite sume de bani, însă şpaga care se dă înainte de actul medical asigură un tratament corespunzător.

Nimeni nu refuză diverse sume de bani, de la asistente care îşi lasă buzunarele deschise pentru atenţii la fiecare injecţie, până la medicii care urgentează procedurile când sunt recompensaţi. Pentru câteva zile de internare şi un diagnostic un bolnav poate să dea şi câteva sute de lei, iar pentru o naştere ajunge să se plătească peste 1000 de lei, sumă comparativă cu preţurile practicate de clinicile private.

Când vine vorba de salarii, unii o duc foarte bine, în timp ce alţii pleacă acasă doar cu puţin peste 600 de lei. Este cazul asistenţilor debutanţi care iau doar 620 de lei, dar  şi al celor principali, a căror leafă nu trece de 1500 de lei. Salariile sunt modeste şi în cazul medicilor primari, care pleacă acasă cu sume cuprinse între 1000 de lei şi 2000 de lei.

Altfel stă situaţia în cazul şefilor. Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Mircea Gelu Buta pleacă acasă cu 12.000 de lei lunar, în timp ce directorii medicali au salarii cuprinse între 3600 de lei şi 4800. Şefii de secţie iau şi ei între 3200 de lei şi peste 6000 de lei. De menţionat este faptul că majoritatea şefilor din unitatea spitalicească îşi rotunjesc veniturile şi cu alte activităţi private, potrivit declaraţiei lor de avere.



Vă mai recomandăm:

Cu 36 de milioane de lei, Policlinica Bistriţa va fi cea mai modernă din ţară


Nemţii au donat Secţiei de Oncologie şi Terapie Intensivă  peste 40 de paturi

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite