FOTO Povestea celor mai „necunoscute” patru castele din Bistriţa-Năsăud, în sfârşit dezvăluită în mediul virtual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul „Castel în Transilvania” care a presupus o drumeţie de 22 de zile în jurul a 40 de castele din patru judeţe din Ardeal, a inclus şi patru minunăţii arhitecturale din Bistriţa-Năsăud. Astfel, poveştile castelelor Bethlen din Şieu Odorhei, Sombory-Lázár din Sărata, Wessélenyi din Chiochiş şi a Casei Torma din Cristeştii Ciceului au fost făcute cunoscute.


Programul Castel în Transilvania şi-a propus să observe, noteze şi înregistreze realitatea de astăzi a castelelor, a oamenilor din interiorul şi din jurul lor, precum şi a localităţilor rurale unde se găsesc aceste clădiri.
 
Doi aventurieri Botond şi Zsuzsánna au fost selectaţi să cutreiere timp de 22 de zile patru judeţe transilvănene pentru a descoperi povestea a 40 de castele. Printre ele se numără şi patru din judeţul Bistriţa-Năsăud, fiind selectate tocmai castelele despre care existau cele mai puţine informaţii. 

Casa Torma de la Cristeştii Ciceului a fost prima destinaţie a celor doi, care notează faptul că conacul, numit adesea castel, este într-o stare deplorabilă, fiind abandonat, fără uşi şi ferestre, plin de gunoi şi cu pereţii mâzgăliţi.

A fost construit la sfârşitul secolului al XVI-lea şi a fost locuit de familia Torma. În perioada comunistă a găzduit căminul cultural, funcţionând în interior chiar şi o cârciumă. Urmaşii familiei Torma au primit înapoi castelul, însă l-au vândut unui întreprinzător care a dat faliment şi l-a lăsat în paragină.

Puţine lucruri se ştiu şi despre castelul familiei Fekete de la Şieu-Odorhei, care găzduieşte momentan primăria comunei. Castelul a fost construit de către Fekete Samuel în stil baroc în anul 1812. Familia Fekete a vândut castelul familiei franceze Desbordes.

În vizor  a fost luat şi castelul Sombory-Lázár din Sărata, construit în anul 1835. Castelul a fost cumpărat de curând de proprietarii italieni ai unei fabrici de textile din zonă, după ce ani buni a fost îngrijit de un bărbat din localitate, care primit castelul de la ultima familie moştenitoare ”Vass”, pe care a îngrijit-o la bătrâneţe.

Ultimul popas a fost făcut în localitatea Chiochiş, care găzduieşte castelul familiei Wessélenyi. A fost construit în anul 1761 văduvei lui Wessélenyi István, la comanda lui Daniel Plixena, o mare scriitoare, în amintirea căreia a fost aşezat un panou de piatră pe o latură a castelului.

„Vizita la acest conac a fost poate cel mai trist moment al excursiei noastre, şi nu pentru faptul că este abandonat, ci mai mult, oamenilor nu le pasă de el, l-au deteriorat, l-au umilit,” notează cei doi călători.

În Bistriţa-Năsăud se găsesc 12 castele: castelul Hye din Ilişua, castelul Lazăr Imre din Sărata, castelul Rakoczi din Şieu Măgheruş, conacul Torma din Cristeştii Ciceului, castelul Wasselenyi din Chiochiş,castelul Haller din Matei, castelele Teleki din Posmuş şi Comlod, castelul Banffy din Urmeniş şi castelele Bethlen din Beclean, Arcalia şi Cristur Şieu. Puţine dintre ele mai sunt funcţionale şi pot fi vizitate.

Vă mai recomandăm:

FOTO: La club în muzeu lutheran sau la masă în fosta casă a lui Ceauşescu

FOTO Biserică ridicată în 1482, lângă Bistriţa, în care se găseau bucăţi din veşmântul Fecioarei Maria sau din coroana de spini a lui Iisus, lăsată să se dărâme. Autorităţile au abandonat-o.

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite