Bistriţa: Portret/ Thomas Hartig: un exemplu de rigoare săsească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A intra într-un anturaj săsesc era pe vremuri un privilegiu. Thomas Hartig se află în fruntea comunităţii germane din Bistriţa-Năsăud şi păstrează valorile tradiţionale săseşti.

Thomas a crescut la Cuşma, într-o zonă faimoasă pentru vânătoare. Bunicii lui au participat în 1932 la vânătoarea regală, la care a venit regele Carol al II-lea. Acesta nu a fost, însă, singurul rege care a poposit aici: nici regii din Ungaria, Bulgaria ş.a. nu s-au dezis de o partidă de vânătoare la Cuşma. Nu de alta, dar în zonă se află cea mai mare rezervă de urşi din Europa. Evident, şi tovarăşul Ceuaşescu a dat mai multe raite pe la Cuşma pentru a captura trofee de vânătoare. Casa bunicilor lui Thomas era vestită pentru tradiţia vânătorească şi găzduia frecvent familii celebre în Bistriţa, în perioada interbelică, familii care veneau aici pe timpul verii, împreună cu copiii. Thomas îşi aduce şi el aminte cu drag de vremurile petrecute la Cuşma. „Îmi aduc aminte perfect şi mă gândesc cu nostalgie la vremurile când stăteam la ţară şi umblam desculţ. Mi se face pielea de găină când mă duc pe acolo şi trec pe lângă anumite locuri în care am trăit nebunii copilăreşti”, povesteşte Thomas. Ca orice copil crescut în zona aceea, el a urmat Liceul Silvic şi a lucrat ani buni la Romsilva. Însă, deşi protocolul îl obliga să participe la multe vânători, nu a ucis niciodată vreun animal.

Forumul German, o comunitate primitoare

Din 2004, Thomas Hartig deţine o funcţie politică, dar şi una administrativă în cadrul Formului Democrat German din Bistriţa-Năsăud. Străduinţele sale se concentrează în jurul păstrării tradiţiilor săseşti, unităţii saşilor şi conservării calităţilor recunoscute ale acestora: rigoarea, corectitudinea, punctualitatea. Pe vremuri, în satele cu populaţie preponderent săsească, era un mare privilegiu pentru români să se afle într-un anturaj săsesc. Forumul German are 519 membri, însă aceştia nu sunt doar germani. Comunitatea a deschis poarta şi românilor, maghiarilor sau saşilor. Întâlnirile din cadrul forumului, cu ocazia unor evenimente speciale sau sărbători sunt pline de căldură şi culoare. Grupul are şi o fanfară, germanii având o adevărată tradiţie pentru muzica de fanfară. „Înainte de comunism exista o fanfară în fiecare sat. După plecarea saşilor, au dispărut. De patru ani am reînfiinţat această fanfară şi sunt vreo 25 de oameni care vin frecvent să facă repetiţii”, spune Thomas Hartig. Anul trecut, vicepreşedintele forumului a iniţiat o adevărată campanie pentru ca Bistriţa să fie inclusă într-un circuit turistic care cuprinde toate oraşele săseşti din Transilvania. „Am umblat două zile pe cheltuiala proprie, împreună cu Florin Săsărman, pe la toţi primarii din Transilvania. Însă nu am putut continua acest demers pentru că nu am avut sprijin din partea autorităţilor locale”, spune acesta cu regret.
     
Care erau relaţiile saşilor cu populaţia românească?

Minoritatea germană s-a înţeles forte bine cu populaţia românească şi chiar a fost un liant între români şi unguri. Sunt apreciate dintotdeauna virtuţiile populaţiei germane: punctualitate, corectitudine, rigoare.
Cum vedeţi patrimoniul săsesc în administrarea românilor?
Toţi bistriţenii recunosc şi ştiu că Bistriţa a fost un burg săsesc. Dacă se revendica, patrimoniul aparţinea în totalitate comunităţii săseşti, însă nu s-a făcut acest lucru. Orice revendicare este privită cu reticenţă. 

Ce-i place
Familia sa  a avut şi are o adevărată pasiune pentru muzică, în special pentru muzica cultă. Thomas Hartig este mândru de fiica sa, Anita Hartig, care este o soprană deja cunoscută, şi de fiul său care ştie să cânte la şapte instrumente. Ca aproape oricărui bărbat, lui Thomas Hartig îi place fotbalul. 
Ce nu-i place
Nu-i plac ipocrizia, minciuna şi oportunismul. „Nu-mi plac mai ales oportuniştii ăştia care îşi fac loc în politică. Am cunoscut oameni despre care credeam că îmi sunt prieteni şi, de fapt, îşi urmăreau doar propriul interes”, spune Thomas. Nu agreează lipsa de punctualitate şi disciplină.

Profil personal
NĂSCUT : 25 februarie 1959, la Petriş, judeţul Bistriţa-Năsăud
EDUCAŢIE: Liceul Silvic, Năsăud, Facultatea de Administraţie Publică
EXPERIENŢĂ: Vicepreşedinte şi director executiv al Forumului Democrat German  

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite