Bistriţa : A doua facultate nu garantează un job

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : A doua facultate nu garantează un job
Bistriţa : A doua facultate nu garantează un job

 Studenţii cred că a doua facultate îi va pregăti mai bine pentru piaţa muncii mereu în schimbare. Cei care aleg a doua specializare sunt catalogaţi ca indecişi de către sociologi

Într-o perioadă în care cei care termină o facultate şi au ocazia să lucreze în domeniul în care s-au specializat sunt o raritate, a doua facultate pare să fie alternativa sigură a studenţilor fără loc de muncă. Cel puţin, aşa cred aceştia. Sociologii,profesorii universitari, dar şi specialiştii în resurse umane cred, în schimb,  că studenţii dublu licenţiaţi sunt mai degrabă rezultatul unor decizii greşit luate.

A doua facultate, din lipsă de alternative

În opinia socilogului Alexandru Uiuiu, cei care aleg  să urmeze a doua facultate o fac  forţaţi de circumstanţe. „Cu prima facultate nu-şi găsesc ieşirea adecvată pe piaţa muncii. Opţiunea lor primară este mai mult una personală, decât în concordanţă cu cerinţele de angajare şi denotă o proastă orientare şcolară a acestora, încă din liceu. Cei care vor a doua facultate ar trebui să aleagă un domeniu complementar. Două specializări total diferite sugerează lipsa unei încrederi personale”, explică sociologul. Fluctuaţiile de pe piaţa ofertelor de angajare, dar şi implicarea familiei în deciziile studenţilor legate de carieră sunt cauzele pentru care mulţi tineri vor şi a doua facultate, în opinia cadrelor universitare. „ Mulţi studenţi aleg a doua specializare sub îndrumarea părinţilor. La secţia noastră, din 131 de studenţi la zi, înscrişi în anul I, şi alţi 37 de la învăţământul la distanţă, doar patru sunt la a doua facultate. Aceştia au urmat studii economice, dar nu s-au putut angaja. Într-o economie ca a noastră, două facultăţi nu sunt o garanţie pentru găsirea unui loc de muncă. Personal, mă declar un adept al educaţiei serioase şi al unei pregătiri duse până la capăt”, declară lectorul universitar doctor , director al extensiei din Năsăud a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul UBB , Horaţiu Catalano.

Nicolae Ganea, angajat în resurse umane la o firmă bistriţeană, crede că experienţa primează la angajare. „Contează mult experinţa oamenilor şi mai puţin studiile, mai ales când acestea nu au nicio relevanţă pentru postul respectiv. Trebuie să existe o legătură între domenii”, spune Ganea. Ignorând parcă realitatea, studenţii au propriile convingeri. „Sunt la istorie şi vreau să fac şi geografie. Aş vrea să lucrez ca agent de turism istoric. E indicat să dispui de alternative”, crede Aurel Moldovan, un student de 23 de ani.
 
Nouă posturi de angajare cer studii superioare


Din 53 de locuri de muncă vacante doar 9 se adresează celor cu studii superioare. Oferta cuprinde câte două posturi pentru asistenţii sociali superiori şi inginerii de cercetare în energetica industrială şi câte un post pentru reprezentanţi comerciali, agenţi comerciali, contabil, gestionar depozit şi controlor trafic.



Care credeţi că sunt şansele de angajare ale absolvenţilor de facultate?

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite