Bistriţa : Construcţiile, un domeniu riscant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai multe accidente de muncă de anul acesta au avut loc în construcţii. Construcţiile sunt un domeniu care încă mai merge şi în care oricine îşi poate găsi un loc de muncă destul de bine plătit. Însă, acesta este şi riscant, din cauza nerespectării normelor de protecţie a muncii, dar şi a indisciplinei angajaţilor.

Statistica privind numărul de accidente de muncă din primele şase luni ale acestui an s-a făcut vizând 89 de domenii. Cele în care au avut loc evenimente nefericite au fost comerţul, confecţiile metalice, exploatările forestiere, prelucrarea lemnului, industria textilă, industria de cabluri ş.a. Din 26 de accidente de muncă contorizate în total, 6 accidente au avut loc în construcţii. Dintre acestea, două au fost mortale şi ambele au vut loc în urma prăbuşirii unui mal de pământ asupra muncitorilor care săpau canale.  

În construcţii încă se mai lucrează”

Cele mai frecvente accidente de muncă au loc în domeniul contrucţiilor pentru că aici activitatea este încă intensă, angajaţii sunt numeroşi, insuficient calificaţi şi, de multe ori, indisciplinaţi. Lucrătorii care nu poartă echipamentul individual de protecţie din dotare, lipsa fişelor de aptitudine în termen, semnate de medicul din medicina muncii, schele neconforme şi şanţuri nesprijinite sunt doar câteva dintre deficienţele semnalate de inspectorii în construcţii la controalele efectuate în teritoriu. „Nereguli sunt peste tot, dar în construcţii încă se mai lucrează. De vină sunt personalul necalificat sau mai puţin calificat, nerespectarea normelor de protecţie a muncii şi aşa mai departe. Angajatorii se confruntă cu o mare fluctuaţie de personal, ceea ce înseamnă şi indisciplină, dar şi incapacitatea de a-i supraveghea suficient. Muncitorii lucrează în mai multe locaţii şi lăsaţi singuri fac multe lucruri de capul lor, de aceea se întâmplă şi accidente. Un muncitor trebuie să ştie că ceea ce i se spune înainte să înceapă lucrul trebuie respectat. Îi vedem tot timpul că nu poartă echipament de protecţie, ba că le este cald, ba că nu li se potriveşte. Iar cei care îi supraveghează ar trebui să facă acest lucru cu seriozitate”, explică Constantin Candrea, director coordonator adjunct în sănătate şi securitate în muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bistriţa Năsăud.

Peste 1.100 de angajatori verificaţi

Potrivit bilanţului pe primele şase luni ale anului, făcut public de către directorul ITM, Iulia Sterejean, în prima jumătate a acestui an, inspectorii în domeniul muncii au verificat activitatea a peste 1.100 de angajatori. Peste 110 dintre aceştia au fost amendaţi cu aproximativ 600.000 de lei. Tot în urma controalelor, 37 de angajaţi au fost sancţionaţi contravenţional cu 82.000 de lei pentru că nu au încheiat contracte de muncă unui număr de 54 de persoane. În domeniul securiţăţii în muncă, cele 470 de controale efectuate până în luna iulie, au pus lacătul pe 51 de societăţi care au încălcat flagrant normele legale în acest domeniu.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite