Biserica Evanghelică, singurul monument istoric cu lift din România, se pregăteşte să intre în circuitul turistic internaţional

Biserica Evanghelică, singurul monument istoric cu lift din România, se pregăteşte să intre în circuitul turistic internaţional

FOTO: Bianca Sara/Arhivă

Primăria Bistriţa alocă peste 45.000 de lei pentru o expertiză care să indice lucrările de care mai are nevoie Biserica Evanghelică pentru a putea fi inclusă în circuitul turistic internaţional. Aceasta ar urma să fie gata în toamna acestui an.

Ştiri pe aceeaşi temă

45.359 de lei este dispusă să scoată din vistierie Primăria Bistriţa pentru expertize tehnice, de fizică şi biologia construcţiei. Contractul va fi atribuit direct, fără licitaţie publică, termenul limită pentru realizarea expertizelor în cauză fiind 15 septembrie, anul în curs.

Practic municipalitatea vrea expertize care să îi indice de ce alte lucrări mai are nevoie Biserica Evanghelică pentru a putea fi introdusă în circuitul turistic internaţional.

„În vederea finalizării lucrărilor de reabilitare este necesară elaborarea unei expertize tehnice prin care se va determina starea tehnică a monumentului în anul 2014 şi se vor propune măsuri de intervenţie care se impun în vederea introducerii acesteia în circuitul turistic internaţional”, precizează reprezentanţii Primăriei Bistriţa.

În perioada 2009-2012 s-au refăcut turlele, s-au înlocuit clopotele şi acoperişul distruse în timpul incendiului din 2008. De asemenea, în anul 2013 s-a intervenit la nivelul bolţilor navei centrale, acestea fiind restaurate.

Biserica Evanghelică a fost zidită în anii 1320-1470, fiind refăcută în perioada 1560-1563. Turnul său are 75 de metri, fiind cel mai înalt turn de piatră din ţară. De asemenea, Biserica Evanghelică este singurul monument istoric din ţară ce beneficiază de un lift. Acesta a fost inaugurat în anul 2012.Vă mai recomandăm:

Simbolul Bistriţei, Biserica Evanghelică, încă surprinde prin grandoare şi detalii arhitecturale

FOTO Capete încoronate la Bistriţa. Prinţul Oskar al Prusiei, impresionat de Biserica Evanghelică, simbolul saşilor

FOTO Moment istoric la Bistriţa. Capii a trei biserici istorice s-au întâlnit la un eveniment ecumenic unic în România

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările