Povestea bărbatului care s-a ascuns de Securitate aproape 20 de ani deghizat în femeie

Povestea bărbatului care s-a ascuns de Securitate aproape 20 de ani deghizat în femeie

FOTO: Maieru Facebook

Dacă unii au încercat să evite Securitatea ascunzându-se, alţii s-au folosit de „trucuri femeieşti” pentru a nu fi recunoscuţi de cei care-i căutau. Este şi cazul lui Vasile Filip, zis „Ciup”, care aproape 20 de ani s-a ascuns de Securitate cu ajutorul hainelor femeieşti.


Vasile Filip s-a născut în 1905 şi a decedat în 1974. Şi-a trăit mare parte din viaţă în localitatea Salva, reuşind să evite Securitatea timp de 18 ani, apelând la haine femeieşti.

Acesta a avut un restaurant situat lângă calea ferată şi era apreciat de toţi cei care-i treceau pragul pentru că îşi trata extrem de bine clienţii. De asemenea, Vasile Filip era destul de bine înfipt şi în viaţa politică, ajungând să cuvânte în 1940 la Teatrul Naţional din Cluj în faţa Regelui Mihai I, a lui Emil Haţieganu sau Iuliu Maniu, reprezentând ţăranii români. A fost şi unul dintre întemeietorii PNŢ-ului din localitate.

Bărbatul a fost hărţuit şi căutat de Securitate pentru că, în calitate de membru al comisiei de votare din Salva, a refuzat să semneze procesul verbal prin care se inversase rezultatul votării la alegerile din 1946.

Incidentul din 1946 i-a adus ameninţări cu moartea, motiv pentru care a decis să fugă. S-a ascuns pe la vecinii săi pe timp de iarnă, iar vara hoinărea pe câmpuri şi păduri. 

A dus-o aşa timp de 18 ani, timp în care toţi membrii familiei i-au fost terorizaţi de Securitate. Fetele îi duceau mâncare pe câmp, unde purta broboadă, pentru a fi confundat de departe cu o femeie ce munceşte ogorul.

Asta şi a făcut cât timp a fost plecat: a muncit pământul pentru a-şi putea ajuta familia şi aşa terorizată de miliţieni.

Prima dată când a apărut în public deghizat în femeie a fost chiar la nunta fetei sale, pe care nu o mai văzuse de când era foarte mică. A venit tocmai pentru a o împiedica să se mărite, pentru că nu îşi dorea ca ginere un membru de partid.

Mulţi dintre localnici l-au recunoscut, însă nu l-au denunţat la Securitate. Au urmat prezenţe şi alte evenimente din sat, bărbatul folosindu-se tot de haine femeieşti pentru a nu fi recunoscut.

Timp de 18 ani Securitatea nu a reuşit să-l găsească pe Vasile Filip care s-a predat alături de soţia sa în anul 1964, când a aflat de amnistia generală, în urma căreia au fost eliberaţi deţinuţii politici.

După ce s-a predat s-a întors la viaţa sa, însă nu i-a uitat pe toţi cei care l-au ajutat în aceşti ani. Şi-a vândut un teren, animale şi câteva sute de kilograme de fructe pentru a-şi răsplăti binefăcătorii.


Vă mai recomandăm:

FOTO Ce făceau soţii Ceauşescu când poposeau în Bistriţa-Năsăud? Legende urbane despre cuplul comunist


Bistriţenii „luptau” cu trocul împotriva raţiilor comunismului

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările