Bacteria E.coli la robinet. Cum a fost pusă în pericol o întreagă comună cu apă infestată distribuită printr-o reţea de patru milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua reţea de apă a fost închisă la recomandarea Direcţiei de Sănătate Publică BN FOTO: Bianca Sara
Noua reţea de apă a fost închisă la recomandarea Direcţiei de Sănătate Publică BN FOTO: Bianca Sara

Situaţie incredibilă în comuna Lunca Ilvei, din judeţul Bistriţa Năsăud, unde zeci de persoane au avut probleme digestive după ce au consumat apă de la robinet. Analizele de laborator au arătat faptul că aceasta era infestată cu bacterii coliforme, enterococi şi E.coli. Culmea este faptul că este vorba despre o reţea în valoare de 4 milioane de euro, pusă în funcţiune în urmă cu nici un an.

Zeci de localnici din comuna bistriţeană Lunca Ilvei s-au confruntat în cursul lunii iunie şi iulie cu probleme digestive. Mai multe analize de laborator au scos în evidenţă faptul că era infestată chiar apa de la robinet, distribuită chiar de către primăria comunei.

„Apa este de foarte proastă calitate, din cauza mirosului, gustului şi a bacteriilor. Avem analize, iar în urma analizelor rezultă că apa este de foarte proastă calitate. Apa e amară, are miros de mâl, plus bacterii în cantităţi uriaşe. Am fost bolnav prima dată timp de două zile, iar a doua oară aproape o săptămână. Am avut probleme digestive, vomă”, explică Costinaşiu Mihai, localnicul din Lunca Ilvei care a şi sesizat Direcţia de Sănătate Publică cu privire la această problemă. Acesta a făcut o sesizare şi la Ministerul Sănătăţii, însă nu a primit încă un răspuns.

apa infestata lunca ilvei 3

După ce s-a îmbolnăvit de două ori, Costinaşiu Mihai a dus apa la analize

Această problemă este confirmată şi de către alţi localnici. Mai mult, la una dintre fântânile din sat se face coadă, localnicii care nu au altă sursă de apă alegând să se alimenteze de acolo şi nu de la robinet.

„Toată lumea consumă de la fântâni, de la izvoare sau cumpără apă plată. Nu putem avea încredere în cea de la robinet”, completează Costinaşiu Mihai.

apa infestata lunca ilvei 2

Direcţia de Sănătate Publică a dispus sistarea alimentării cu apă

DSP a dispus sistarea alimentării cu apă prin reţeaua în cauză, după ce analizele au scos în evidenţă faptul că apa era infestată cu bacterii coliforme, enterococi şi e.coli, care puneau în pericol populaţia. Mai mult, Primăria Lunca Ilvei, care gestionează această reţea de apă s-a ales şi cu o amendă de 4000 de lei.

„Am fost sesizaţi de către cetăţeni în legătură cu calitatea apei care nu ar fi potabilă. Colegii mei au verificat, au făcut analize şi aceasta nu corespundea. Am dispus să se întrerupă alimentarea prin acea reţea. S-a întrerupt alimentarea prin acea reţea. Am dat şi o amendă de 4000 de lei. Se furnizează apa prin reţeaua veche şi acolo apa e bună”, susţine directorul DSP Bistriţa-Năsăud Anca Andriţoiu.

Aceasta face cunoscute şi alte nereguli înregistrate: reţeaua nouă de alimentare cu apă nu avea autorizaţie de la DSP. Mai mult, inspectorii DSP la fiecare verificare luau apă de la vechea reţea care nu mai era folosită şi unde totul se încadra în parametri şi nu de la cea nouă care distribuia apă infestată către locuitori.

Noua reţea care distribuie apă infestată, investiţie de 4,2 milioane de euro

Ce este şi mai ciudat este faptul că noua reţea care pune în pericol sănătatea oamenilor a fost dată în folosinţă abia în urmă cu un an, în urma unei investiţii care trece de 4 milioane de euro. Mare parte din investiţie a fost suportată de Compania Naţională de Investiţii, Primăria Lunca Ilvei contribuind doar cu aproape un milion de euro.

Tot Compania Naţională de Investiţii a fost cea care a organizat licitaţia pentru efectuarea lucrărilor şi este cea care trebuie să rezolve problema. Reprezentanţii primăriei recunosc că sunt probleme cu apa şi că au încasat o amendă în acest sens. Vina însă o pasează în curtea Companiei Naţionale de Investiţii.

„Eu consider că în situaţia în care ne aflăm acum s-a ajuns datorită unor deficienţe de proiectare. Probabil studiile nu au fost suficient de bine făcute. Nu s-au luat în calcul topirile de zăpezi şi ploile torenţiale care se produc pe perioada de primăvară, toamnă, atunci creşte foarte mult turbiditatea apei şi staţia de filtrare nu mai face faţă pentru a da apa conform parametrilor ceruţi. După fiecare ploaie apare o încărcătură bactereologică, pentru că captarea este de suprafaţă, iar staţia nu poate trata pe perioadele respective. Soluţia ar trebui să fie la proiectant, la oamenii de specialitate”, ne spune Titu Someşan, viceprimarul comunei Lunca Ilvei.

Acesta spune că imediat după ce Primăria Lunca Ilvei a fost amendată s-a închis reţeaua respectivă, apa fiind distribuită pe reţeaua veche. Cea veche însă nu face faţă nevoii populaţiei de apă şi mai mult, pericolul de secetă este destul de mare. Problema trebuie rezolvată de Compania Naţională de Investiţii, care trebuie să determine constructorul să remedieze problema.

Dacă acest lucru nu se va întâmpla, compania îi reţine constructorului garanţia de un milion de lei, sumă cu care va organiza o nouă licitaţie şi va găsi o firmă care să remedieze problemele.

apa infestata lunca ilvei  4

Oamenii din comună preferă să apeleze la fântânile vechi şi de un secol pentru a nu risca îmbolnăvirea


„Dacă nu se vor găsi soluţii, noi ca şi consumatori vom acţiona în judecată Compania Naţională de Investiţii, urmând a se da o soluţie legală. La ora actuală furnizăm 350 de metri cubi de apă la 500 de familii zilnic, dacă ne vom confrunta cu probleme de debit vom introduce un program sau vom restricţiona furnizarea apei”, completează viceprimarul Titu Someşan.

Locuitorii comunei spun însă că se foloseşte tot reţeaua nouă, chiar dacă reprezentanţii primăriei susţin că este închisă şi că distribuţia se face prin reţeaua veche.

„Instalaţia veche funcţiona dintr-o fântână, pompată apa în două bazine deasupra gării, staţia CFR nu le mai permite să bage apă şi dintr-o fântână nu au cum să dea apă la 1500 de persoane şi cu presiune. Matematic e imposibil. O simplă fântănă cât poate să aibă? 10 metri cubi maxim, cum să alimentezi atâţia oameni cu o fântână? E imposibil, funcţionează pe instalaţia nouă, are acelaşi miros, acelaşi gust, e la fel”, este de părere Costinaşiu Mihai. 

Vă mai recomandăm:


FOTO Apa dintr-o comună bistriţeană, „tratată” cu rozătoare şi pământ. Apa din bazinele infectate ajunge la 200 de familii şi la instituţiile publice

40 de nuntaşi în frunte cu mirele şi mireasa din comuna bistriţeană Coşbuc au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite