Avocatul care-i reprezenta gratuit pe jurnaliştii judecaţi pentru defăimare şi trădare acum un secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opiniile pe care jurnaliştii le puneau în paginile ziarelor acum mai bine de un secol îi puteau costa scump. Nu puţini au fost cei care au făcut ani buni de închisoare pentru articolele scrise. Printre ei se numără şi un avocat-jurnalist, care nu doar că a fost închis de două ori pentru articolele sale, ci i-a şi reprezentat gratuit pe ziariştii care aveau astfel de probleme.

Avocatul Cassiu Maniu a trăit între anii 1867-1943. A urmat liceul pe care l-a urmat şi George Coşbuc şi s-a specizalizat mai apoi în drept tocmai la Viena. Doctoratul l-a susţinut la Cluj, unde şi munceşte o bună perioadă de timp.

Acesta se implică în viaţa naţional-culturală transilvăneană încă de când era student. Exemplul venea din familie, mama sa fiind un aprig luptător pentru dreptate, bucurânu-se de o stimă şi popularitate aproape legendare. 

Potrivit istoricului Ironim Marţian, care îi dedică avocatului un eseu în volumul „Trecutul mai aproape de noi”, imediat după ce şi-a obţinut doctoratul în Drept, acesta face parte din delegaţia celor 300 de fruntaşi transilvăneni care îi prezintă la Viena, împăratului Francisc Iosiv „Memorandumul revendicărilor românilor din monarhia austro-ungară”. 

De asemenea, Cassiu, cele două surori şi fratele său au participat la Marea Unire de la Alba Iulia. Avocatul mai desfăşoară activităţi ca publicist şi colaborator la mai multe reviste sau ziare româneşti ale vremii, în paralel cu cea e avocat, fiind convins de importanţa presei ca mijloc de propaganda şi apărare a drepturilor românilor.

Acesta debutează în 1897 şi scrie pentru publicaţii din Sibiu, Braşov, Cluj, Blaj, Arad, Craiova sau chiar Budapesta.  

Este închis de două ori pentru articolele sale 

Avocatul ajunge chiar să facă puşcărie pentru articolele sale publicate în ziarele româneşti ale vremii. 

„După publicarea articolului „O idee injustă şi nejuridică: ideea de stat unitar naţional maghiar”, publicat în 1903 în Tribuna din Sibiu, este arestat, judecat şi condamnat la un an „temniţă de stat” şi 100 de coroane amendă. Acesta ispăşeşte această pedeapsă, fiind exclus pentru doi ani din Baroul de avocatură”, precizează istoricul Ironim Marţian.

Mai bine de 5 ani mai târziu, acesta se alege cu o nouă condamnare, pentru fapte similare. Ajunge încă un an în închisoare, perioadă în care este vizitat inclusiv de Octavian Goga. 

Avocatul i-a şi apărat gratuit pe jurnaliştii care au avut probleme similare:

 „Este cunoscut cazul unui redactor-responsabil, Ştefan Pop, al gazetei „Libertatea” din Orăştie (1902-1915), acuzat că ar fi publicat articole defăimătoare în timpul campaniei electorale din anul 1905. Procesul, desfăşurat la Cluj, unde Cassiu Maniu era avocat, în 19 septembrie 1906 se sfârşeşte pentru învinuit cu arest de stat pe trei luni şi o amendă de 400 de coroane. De fapt, Cassiu Maniu i-a reprezentat gratuit pe toţi gazetarii români în fata înscenărilor stăpânirii bicefale austro-ungare”. 

Vă mai recomandăm:

„Pro bono“ de acum trei secole: avocatul care i-a ajutat gratuit pe ţărani în 1700

Ce joburi aveau scriitorii de altădată: Eminescu a fost sufleur, Arghezi tehnician la fabrica de zahăr, iar Teodoreanu avocatul oraşului

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite