Avocaţii bistriţeni se războiesc cu Casa de Asigurări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Somaţi să plătească  zeci de mii de lei, mai mulţi avocaţi au apelat la justiţieCasa Asigurărilor de Sănătate a făcut publică, săptămâna trecută, lista datornicilor la sistemul asigurărilor de sănătate, pe care sunt trecuţi mai mulţi avocaţi, medici şi executori judecătoreşti.

Mai mulţi membrii ai Baroului Bistriţa-Năsăud au dat în judecată Casa Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud, care le-a trimis somaţii de plată cu cifre cu patru zerouri. Banii reprezintă contribuţia la bugetul asigurărilor de sănătate plus majorările aferente pe care CJAS pretinde că aceştia, în calitate de liber-profesionişti, ar fi trebuit să le plătească în ultimii ani.
Felicia Teodora Toma, avocat în Beclean, figurează pe lista CJAS cu o datorie de 11434 de lei la care se adaugă alte aproape 8000 de lei majorări de întârziere. Ea nu recunoaşte însă că datorează Casei de Sănătate ceva şi susţine că nu are niciun contract cu această instituţie: „Atâta vreme cât nu au un contract cu mine, nu mă pot soma să plătesc ceva, pentru că nu au calitate contractuală cu mine. Contractul este veriga lipsă din această poveste“, argumentează avocata ,care spune că a şi câştigat procesul cu CJAS în prima instanţă. Felicia Teodora Toma afirmă şi că nu a folosit sistemul asigurărilor de stat,iar atunci când se îmbolnăveşte plăteşte servicii private. Într-o situaţie asemănătoare se găseşte avocatul Nandor Jirghiuţă.
Potrivit listei publicate de CJAS Bistriţa-Năsăud  cu situaţia debitelor în luna noiembrie 2009 avocatul Jirghiuţă ar avea de plată 10224 de lei plus 8768 de lei penalităţi de întârziere. Membrul Baroului bistriţean declară însă că nu plăteşte nimic pentru că nu a beneficiat de serviciile publice de sănătate şi nici nu doreşte să beneficieze. „Mi-au stabilit că am datorii vechi de cinci ani, fără să existe vreun contract între noi, doar în baza faptului că sunt persoană fizică autorizată. Nu m-a întrebat însă nimeni dacă vreau să mă asigur la Bistriţa. Poate că eu optam să mă asigur la Constanţa sau la o altă casă, a CFR-ului de pildă. Ei invocă o lege, 95, a asigurărilor de sănătate, care însă nu are asemenea precizări, mai spune avocatul.  El a atacat decizia de impunere în instanţă şi aşteaptă cu nerăbdare primul termen: „am înţeles că un coleg din Cluj a câştigat o asemenea acţiune. Sunt optimist. În privinţa rezultatului“, adaugă Jirghiuţă.


CJAS nu renunţă


Preşedintelui Casei Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Camellia Ilişuan este convinsă însă că toţi cei care au primit somaţii vor fi obligaţi în cele din urmă să plătească aceşti bani. „Doamna Toma a câştigat probabil într-o primă înstanţă, însă nu cred că va câştiga până la capăt. Legea este lege pentru toţi. Faptul că nu are contract nu absolvă pe nimeni de obligaţia de a plăti aceşti bani“, crede preşedintele CJAS Bistriţa-Năsăud. Pe ultima listă a datornicilor CJAS figurează 320 de persoane,, iar suma pentru care s-au emis somaţii este de 239000 de lei.


Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite