Autorităţile judeţene se bat în instanţă cu Uniunea Comunelor Grănicereşti pentru monumente istorice, situate la doi paşi de centru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud se pregăteşte pentru un proces cu greutate, miza fiind mai multe clădiri cu statut de monument istoric, situate la doi paşi de centrul Bistriţei. Pentru a se asigura că are şanse maxime să câştige procesul început în 2014, Consiliul Judeţean s-a apucat să caute o casă de avocatură, care să reprezinte instituţia.


Încă de anul trecut, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud se judecă cu Uniunea Comunelor Grănicereşti. Miza este una deloc de neglijat, fiind vorba despre mai multe clădiri cu statut de monument istoric, situate foarte aproape de centrul oraşului.

Clădirile pe care le revendică Uniunea Comunelor Grănicereşti sunt în administrarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, acolo funcţionând până în urmă cu câţiva ani mai multe secţii ale acestuia. Este vorba despre fosta secţie de Oftalmologie şi ORL, o clădire cu 85 de încăperi ce se întinde pe mai bine de 1000 de metri pătraţi.

Cea de-a doua clădire a găzduit Secţia de Psihiatrie şi se întinde pe 300 de metri pătraţi, iar cea de-a treia, care a găzduit Secţia de Oncologie, are peste 35 de încăperi şi se întinde pe 275 de metri pătraţi. La cele trei clădiri se adaugă şi una renovată de curând care găzduieşte Centrul pentru copii cu autism Micul Prinţ.

Toate aceste clădiri au fost ridicate în urmă cu mai bine de 100-150 de ani, iar valoarea lor ajunge la câteva milioane bune de euro.

Procesul este abia la început, însă Consiliul Judeţean vrea să se asigure că are şanse mari să câştige, motiv pentru care caută o casă de avocatură care să se ocupe de această bătălie şi nu o lasă pe mâna juriştilor din instituţie.

Numărul clădirilor revendicate de Uniunea Comunelor Grănicereşti este impresionantă. Doar din oraşul Năsăud, uniunea cere 24 de obiective de patrimoniu, valoarealor ridicându-se la zeci de milioane de euro.

Uniunea Comunelor Grănicereşti Năsăudene este un ONG care s-a format după `90, fiind compus din urmaşi ai grănicerilor care au ridicat şi cumpărat mare parte din clădirile din Năsăud, dar şi din alte oraşe şi comune din judeţ.


Vă mai recomandăm:

Cum l-au umilit grănicerii din Năsăud pe Napoleon, în bătălia de la Arcole. Ardelenii, la un pas de a schimba istoria: au fost aproape să-l ucidă pe Bonaparte

Castelul şi colţul de rai ale grofului Bethlen de la Arcalia, câştigate în instanţă de către Universitatea Babeş-Bolyai

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite