AUDIO Emoţia transmisă de Simona Halep l-a inspirat pe un muzician bistriţean, care i-a dedicat o piesă la ţambal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De mai bine de 4 ani Radu Şeu este stabilit cu familia în Olanda
De mai bine de 4 ani Radu Şeu este stabilit cu familia în Olanda

Ca şi noi toţi, instrumentalistul bistriţean stabilit în Olanda Radu Şeu a trăit la maxim meciul Simonei Halep de la Paris. Emoţia transmisă de sportivă l-a determinat pe ţambalist să îi dedice o piesă, pe care a numit-o simplu „Simona Halep, pentru tine cu drag”.

Impresionat de performanţa sportivei Simona Halep, instrumentalistul bistriţean Radu Şeu i-a dedicat o piesă interpretată la ţambal.

Numită „Simona Halep, pentru tine cu drag”, piesa care a fost postată în urmă cu trei zile pe youtube, a reuşit să adune deja aproape 1000 de vizualizări. Bistriţeanul a păstrat influenţele româneşti, care şi dau savoare piesei.

Radu Şeu are 44 de ani şi a plecat în urmă cu 4 ani în Olanda, tocmai pentru că nu era destul de „comercial” pentru piaţa românească şi auzise că în ţara lalelelor se respectă arta şi artiştii.

Deşi a absolvit Liceul de Muzică şi Conservatorul, muzicianul a început studiul ţambalului după absolvire fiind autodidact. L-a descoperit întâmplător, pentru că, în ciuda faptului că este un instrument specific balcanicilor, acesta nu se predă în universităţile de specialitate româneşti.

„Uneori am impresia că ţambalul m-a ales pe mine, nu eu pe el. Este fascinant, complex. (...) Ungurii, cehii, chiar şi francezii au înţeles complexitatea şi frumuseţea acestui instrument pe care îi studiază şi la nivel universitar. De altfel, originile ţambalului se pierd în timp, există cam cu 2000 de ani înainte de Cristos şi este cunoscut în lume sub mai mult de 200 de nume”, a declarat pentru Adevărul, Radu Şeu.
 
Instrumentalistul a făcut furori în mediul virtual după ce a reuşit să interpreteze la ţambal mai multe piese de la legendarii de la Metallica sau Led Zepellin.

Muzicianul interpretează la ţambal de la muzică clasică, jazz, folclor, până la muzică ambientală, blues sau rock. Acesta a adus pe scena muzicii şi o inovaţie muzicală: „ţambalul electroacustic”, care are un sistem de captare a sunetului. Instrumentul a fost realizat de un inginer din Braşov.

Radu Şeu a realizat peste 30 de compoziţii pentru filme documentare sau de artă. De asemenea, bistriţeanul a jucat rolul unui pianist în filmul „Youth Without Youth” regizat de Francis Ford Coppola.



Vă mai recomandăm:

DJ-ul bistriţean care a ajuns să colaboreze cu legendarii Hip Hop-ului american

La nici 30 de ani, un DJ şi producător muzical din Bistriţa, se poate lăuda cu colaborări cu nume mari de pe scena hip hop-ului internaţional. Bistriţeanul, care de câţiva ani face parte din echipa lui Smiley la HaHaHa Production, a colaborat deja cu M.O.P., pregătind şi un proiect alături de unul dintre componenţii The Outlawz, trupa unuia dintre cei mai cunoscuţi rapperi din toate timpurile 2Pac.

Un adolescent de 16 ani, tânăra speranţă a dubstep-ului românesc

Alexandru Dreptate are doar 16 ani şi este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa. Deşi aparent este un adolescent obişnuit, tânărul este considerat noua speranţă a muzicii dubstep din România, după ce un mix de-al său a adunat peste 25.000 de afişări pe youtube. Aceasta a avut ocazia, de asemenea, să mixeze în faţa a aproape 1000 de persoane la Arenele Romane.




 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite