Analiza psihologilor: de ce erau atât de cruzi domnitorii români? Nu e exclusă varianta că au fost agresaţi în copilărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportaţi la societatea modernă, domnitorii români care au condus ţările române acum câteva secole par deosebit de cruzi. Metodele folosite pentru a-şi pedepsi duşmanii sau pe cei care le greşeau includeau adesea instrumente de tortură greu de imaginat. Psihologii pun această cruzime pe seama vremurilor în care aceştia au trăit, dar şi pe seama unor eventuale traume din copilărie.

E greu de imaginat cum un om poate fi tras în ţeapă sau cum poate fi întins până când pur şi simplu se rup bucăţi din el. Aceste practici nu erau atât de neobişnuite mai ales în perioada medievală, când domnitorii şi regii aveau instrumente speciale care să-i ajute să-şi tortureze inamicii.

Psihologii spun că în analiza acestor practici trebuie să ţinem cont de mai multe aspecte, printre care inclusiv perioada în care aceste personaje au trăit.

„Dacă luăm exemplul Vlad Ţepeş, care folosea metoda sângeroasă de „tragere în ţeapă” ca metodă punitivă, ne raportăm la faptul că el a fost educat de către ienicerii turci (el fiind ostatic la turci, unde s-a familiarizat cu metodele lor preferate de execuţie) să folosească această metodă. Educarea a fost făcută în funcţie de metodele folosite în acea perioadă, considerate a fi o îndeletnicire cât se poate de normală. Iar primii care au aplicat metoda punitivă folosită de Ţepeş, în România, au fost nişte boieri munteni. Până şi Ştefan cel Mare sau regele Ludovic al XI-lea al Franţei au folosit această metodă. Prin prisma societăţii moderne, societatea din Evul Mediu şi Epoca Medievală a fost clasificată ca societate violentă”, explică psihologul Daniela Dragne Macarie. 

Psihologii cred că domnitorii au fost agresaţi violent în copilărie

Specialistul spune că nu doar la domnitorii din ţările române se pot găsi trăsături comune. Psihologii care încearcă să găsească cauzele comportamentelor acestor domnitori au ajuns la concluzia, prin presupuneri, că aceşti domnitori cruzi au fost la rândul lor agresaţi în copilărie într-un mod violent. 

„O serie de specialişti în domeniu cred că Vlad Ţepeş a fost violat, probabil chiar de fiul sultanului şi trasul în ţeapă ar fi fost o pedeapsă sugestivă aplicată otomanilor. Vlad Ţepeş a ţinut cont nu numai de durerea teribilă provocată de tragerea în ţeapă, dar şi groaza şi repulsia extremă pe care trasul în ţeapă îl exercită asupra turcilor musulmani. Pentru aceştia, trasul în ţeapă era de departe cel mai umilitor, degradant şi dureros fel de a muri, deoarece victima incapabilă de a se opune era penetrată anal cu ţeapa, un mod de a muri asociat subconştient de către turci unui viol fatal. Cu siguranţă, alegerea crudă a unor domnitori români de a folosi metode greu de imaginat de a pedepsi, are la bază abuzuri fizice greu de suportat. La rândul lor, victimele ajung agresori, urând tot ceea ce se asimilează cu imaginea agresorului”, completează psihologul. 

Vă mai recomandăm:

Cât de îngrozitoare erau metodele de tortură folosite de strămoşii noştri: de la ţepuşe înfipte în sâni până la strivitul oaselor cu roata

FOTO Intrarea armatei hortiste în Bistriţa-Năsăud: oameni călcaţi de cai, bătuţi până la sânge, puşi să tragă la jug sau spânzuraţi

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite