„Am văzut odată la televizor dansatori români. Mi-au plăcut foarte mult”. Ce cred străinii din fostele ţări URSS despre România

„Am văzut odată la televizor dansatori români. Mi-au plăcut foarte mult”. Ce cred străinii din fostele ţări URSS despre România

Printre personajele cunoscute de cei intervievaţi se numără mai mulţi fotbalişti sau artişti FOTO: newstm.ro

Regizorul şi fotograful bistriţean Vlad Petri a făcut publice în urmă cu câteva zile o serie de 20 de interviuri realizate în 7 ţări ex-URSS despre viaţa de acolo, despre cum se vede viitorul, dar şi despre România. Printre personajele cunoscute de cei intervievaţi se numără mai mulţi fotbalişti sau artişti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vlad Petri are 33 de ani şi de câţiva ani este fotograf freelancer. Fotograful a ajuns să facă fotografii în nenumărate ţări precum Iordania, Afganistan, Albania sau SUA.

Împreună cu Serghei Chiviriga, Alice Monica Marinescu şi David Schwartz, regizorul şi fotograful bistriţean Vlad Petri a călătorit în fostele republici sovietice din Asia Centrală şi Caucaz, în cadrul unui proiect de documentare ce s-a întins pe trei luni.

Ruta urmată de cei patru a fost România-Moldova-Transnistria-Ucraina-Rusia-Kazahstan-Kîrgîzstan-Tajiistan-Uzbekistan-Georgia-Armenia-Naagorno-Karabakh. În urmă cu câteva zile, bistriţeanul a făcut publice 20 de interviuri realizate în 7 din aceste ţări. 

Localnicii au fost întrebaţi despre viaţa lor, despre felul în care îşi văd viitorul dar şi despre cum văd România.

„Ştiu că Romania are condiţii de trai similare cu Kazahstanul, oamenii sunt prietenoşi… Nu prea am cunoscut români, dar asta e ce ştiu de la televizor, de pe internet. Ştiu că în România clima e aproape la fel cu cea a Kazahstanului, sistemul politic e asemanator. Îmi place echipa de fotbal a României – Gheorghe Hagi. Ştiu că el a jucat în 2000-2002, acum s-a retras parcă… Îmi place muzica românească – ştiu câţiva cântăreţi foarte buni. Îmi place Dan Bălan, dar poate el e din Moldova, nu ştiu sigur dacă e din România sau Moldova. Ştiu că face parte din grupul Ozon, care îmi place de asemenea. Îmi mai plac: Fly Project, Inna, Marius, Morandi, DJ Project şi Iulia,” spune Talgat, din Kazahstan, întrebat fiind ce ştie despre România.

Cei intervievaţi care au avut tangenţă cu români ştiau şi detalii despre capitală, limbă şi chiar despre istoria ţării. Printre personajele cunoscute de către cei intervievaţi s-au numărat fotbalişti precum Gică Hagi şi Adrian Mutu sau artişti precum Inna şi Morandi.

„Primul lucru care îmi vine în minte când mă gândesc la România sunt munţii – „Aveţi munţi în România?” Şi păduri verzi. Nu am văzut niciodată România în fotografii. Am văzut odată la televizor dansatori români, îmbrăcaţi în costume cu flori, tradiţionale, care mi-au plăcut foarte mult”, precizează Sevilia din Uzbekistan.Vă mai recomandăm:

Povestea fotografului român care a ajuns în cele mai periculoase locuri din lume

Vlad Petri are 33 de ani şi de câţiva ani este fotograf freelancer. Prima dată meseria, iar mai apoi curiozitatea l-au purtat în  cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, în ţări pe care turiştii mai degrabă le evită decât le vizitează. Deşi toate locaţiile în care a ajuns l-au impresionat, proiectul său de suflet rămâne un documentar despre protestele din Piaţa Universităţii.

 

„Bucureşti, unde eşti?“, documentarul în care Piaţa Universităţii este personaj principal

"Bucureşti, unde eşti?" este proiectul la care Vlad Petri lucrează în prezent. Filmul, ce va fi lansat  în prima parte a anului 2014, tratează protestele sociale ce se desfăşoară de obicei în Piaţa Universităţii, devenită deja un simbol în rândul românilor.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările