Activităţile banale care ne relaxează mai mult decât credeam. Cum ne ajută un duş cu apă fierbinte sau cititul unei cărţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stresul şi oboseala par să fie cei mai mari duşmani ai epocii moderne. Cum putem să ne relaxăm după o zi lungă şi obositoare la birou? Psihologii spun că putem apela la activităţi banale, precum un duş combinat, plimbări lungi sau interacţiunea cu animalele.

Nu puţine sunt studiile care susţin că stresul este boala omului modern. Culmea, acesta poate fi combătut cu activităţi aparent banale, la îndemâna oricui. Asta o spun chiar psihologii, care ne îndeamnă să apelăm la activităţi simple pentru a ne relaxa.

„Sunt multe şi diferite activităţi care ne ajută la relaxare. Totul depinde de propria persoană, de ceea ce ne oferă relaxare, de aceea este bine să ne cunoaştem pentru a descoperi activităţile care ne plac”, precizează psihologul Daniela Dragne-Macarie.

Alături de psihologul Daniela Dragne-Macarie a întocmit un top al celor mai banale activităţi care ne ajută să ne relaxăm şi detensionăm:

1. Un duş combinat (apă fierbinte, urmată de apă rece) face minuni: relaxează muşchii, stimulează circulaţia periferică, creşte sistemul imunitar, îmbunătăţeşte ritmul cardiac şi evident ne relaxează.

2. Plimbările lungi, în mers obişnuit dar constant: arde mai multe calorii decât o jumătate de oră de efort maxim la sală, limpezeşte gândurile şi ne oferă conexiunea cu natura.

3. Meloterapia sau terapia prin muzică: muzica preferată aduce un aport important la realizarea relaxării psihice emoţionale, scade starea de anxietat, creşte nivelul dopaminei şi serotoninei.

4. Lecturarea unei cărţi: poate duce la detaşare, la defocusarea de problemele cotidiene, fiind o sursă importantă de „evadare” mentală.

5. Jocul, în general: activitate care activează copilul din noi, ne oferă libertate de acţiune fără măşti sociale, beneficiind de o dezinhibiţie emoţională.

6. Interacţiunea cu animalele: joaca, mângâierea, periajul, ne conferă un confort psihic, activează iubirea din nou, gesturile de tandreţe ne liniştesc şi ne alimentează nevoia de iubire.

7. Întâlnirea cu o persoană dragă, o persoană lângă care ne simţim noi înşine, care ne împlineşte nevoia de comunicare, oferindu-ne un confort psihic şi emoţional

8. Gătitul: sunt persoane care se relaxează gătind sau făcând curăţenie în casă, activităţi care le conferă confortul psihic şi emoţional, alimentându-şi nevoia de a fi utili.

Vă mai recomandăm:

Ce este „odihna activă“ şi de ce cred psihologii că este obligatoriu să avem pasiuni care să ni se potrivească

De ce este natura cel mai eficient psihoterapeut: „Existenţa plantelor în mediile închise este extrem de benefică“

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite