Aventurile bistriţeanului care a ajuns pe locul 5 în lume la jonglerii cu blatul de pizza exersând cu mileurile mamei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Stoian ţine ca unele dintre ingrediente să fie aduse tocmai din patra mamă a pizzei FOTO: Arhivă personală
Lucian Stoian ţine ca unele dintre ingrediente să fie aduse tocmai din patra mamă a pizzei FOTO: Arhivă personală

DIBĂCIE De aproape 10 ani, bistriţeanul Lucian Stoian (35 de ani) învârteşte aluatul de pizza mai ceva decât un italian veritabil. Performanţa la care a ajuns, obţinând în 2012 locul al cincilea la Campionatul Mondial de Acrobaţii cu Aluatul de Pizza, de la Paris, a atins-o după ce a exersat ani întregi cu milieurile mamei sale

Lucian Stoian (35 de ani), originar din orăşelul bistriţean Beclean, s-a apucat de făcut pizza în anul 2000, pe când era student şi avea nevoie de un venit suplimentar pentru a se întreţine în perioada studiilor la Cluj-Napoca. A ajuns să îndrăgească atât de mult această lume, încât după ce a prins puţină experienţă a început să colinde ţara pentru a se perfecţiona, ajungând mai apoi în Anglia şi în Franţa.

„Spre uimirea multora, nu am lucrat în Italia niciodată. La început, a fost doar un job care să mă ajute să mă susţin la facultate. Pe urmă, am descoperit pasiunea, am descoperit că este ceva ce îmi place. Nu am ales de la început să fac asta, a fost o chestie de conjunctură“, spune bistriţeanul.

EXERCIŢII CU MILIEURI

Tânărul, care acum locuieşte în Cluj-Napoca, este cunoscut pentru pizza sa gustoasă, dar şi pentru jongleriile pe care le face cu blaturile. Această pasiune, care omoară plictiseala ce s-ar putea instala în bucătărie, a venit natural şi a fost cultivată cu grijă şi cu foarte multă perseverenţă.

lucian stoian  4

 Lucian jonglând cu blatul de pizza (Foto: Arhivă personală)

A început să jongleze cu aluatul de pizza în urmă cu aproape 10 ani, după ce a văzut asta la doi preparatori de pizza din sudul ţării. I-a luat două-trei luni să înveţe bazele acestui „sport“, după care a fost autodidact şi s-a perfecţionat având drept „profesor“ YouTube-ul. Acrobaţiile mai complicate îi răpesc mult timp chiar şi acum.

„Ţine foarte mult de practică şi de pasiune. La început, ţin minte că mi-a făcut maică-mea milieuri rotunde, pe care le udam, pentru a le face mai grele, şi puteam astfel să exersez. Acum, sunt tot felul de nebunii special făcute pentru a putea exersa, cum sunt şi imitaţiile de aluat din silicon“, explică Lucian Stoian.


Tânărul se foloseşte de două sau chiar trei bucăţi de aluat concomitent, pe care le aruncă în aer cu mâinile sau chiar cu picioarele. Cei mai pricepuţi dintre „sportivi“ folosesc bucăţi uriaşe de aluat, ce pot să aibă şi un metru şi jumătate diametru. După o astfel de jonglerie, aluatul, care nu are voie să ajungă pe podea, este numai bun pentru o pizza.

GUSTUL COMPETIŢIILOR


Dacă în România această îndeletnicire pare una „exotică“ şi neobişnuită, în alte ţări europene, acest sport este promovat, iar practicanţii săi sunt chiar puşi la încercare în diverse competiţii.

Se punctează dexteritatea, viteza, spectaculozitatea, dar şi creativitatea. Una dintre regulile acestor competiţii este ca aluatul să nu ajungă sub nicio formă pe podea. Lucian Stoian precizează că în ultimii ani acest fenomen a început să se dezvolte şi în România, el fiind chiar invitat de diverse localuri pentru a-i întreţine şi impresiona pe gurmanzi cu talentul său neobişnuit.


În ultimii trei ani, ardeleanul a lucrat în Franţa, de unde a şi „furat“ din influenţe, pe care acum le foloseşte cu succes în reţetele sale. Tot acolo se afla în anul 2012, când a auzit despre Campionatul Mondial de Acrobaţii cu Aluatul de Pizza care se desfăşura la Paris.

Fiind pasionat de acrobaţii cu aluatul de pizza, tentaţia de a afla la ce nivel e, comparativ cu alţi preparatori de pizza specializaţi în aşa ceva, a fost deosebit de mare, astfel că Lucian Stoian s-a înscris la competiţie fără să ezite.

Tânărul a reuşit să se claseze pe poziţia a cincea, în condiţiile în care topul era dominat de italieni, fiind cinci-şase reprezentanţi.

„Pentru mine a fost bine şi m-am bucurat că am ieşit pe locul 5, pentru că am văzut unde mă situez şi am văzut cum stau treburile în această lume“, completează bistriţeanul.

lucian stoian  5

Lucian a luat locul I la secţiunea pizza creativă la Campionatul Naţional de Pizza (Foto: Arhivă personală)

JONGLERIILE POT FI URMĂRITE „PE VIU“


La începutul acestui an, Lucian Stoian şi-a deschis un local în inima oraşului Cluj-Napoca, unde vrea nu doar să le ofere o experienţă culinară deosebită celor care îi calcă pragul, ci şi să îi lase cu gura căscată cu jongleriile sale.

Lucian este dispus să îi înveţe secretele acrobaţiilor şi pe ceilalţi doi preparatori de pizza alături de care lucrează în restaurantul său, dacă aceştia îşi vor dori acest lucru.

SECRETELE UNEI PIZZA REUŞITE

Pasionat de jonglerii, Lucian nu ignoră nici reţetele, oferindu-le clujenilor câteva combinaţii noi pe piaţa românească. Astfel, în pizzeria lui se poate gusta pizza cu miere, nucă şi cu smochine, cu prune uscate, anşoa sau capere.

Mai mult, făina folosită la aluat este adusă din Italia, alături de alte ingrediente precum prosciutto crudo, parmezan sau gorgonzola.

„Aluatul, cuptorul şi sosul sunt cele mai importante la o pizza. Am grijă de toate acestea şi spun că fac cea mai bună pizza din Cluj-Napoca“, afirmă Lucian.

Acest lucru a fost confirmat şi la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, desfăşurat în perioada 12-14 septembrie în Cluj-Napoca. Acolo a obţinut locul I la secţiunea „Pizza creativă“, impresionând juriul cu o pizza cu telemea de vacă, smântână, rozmarin, sos de hribi şi gorgonzola. La acesta s-a adăugat şi un loc II pentru „Pizza clasică“, secţiune la care a mizat pe o pizza cu mozzarella, rucola, busuioc, roşii cherry, bresaola şi gorgonzola.

Cele două premii i-au asigurat participarea la Campionatul Naţional de Pizza, care se va desfăşura la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor la Bucureşti. Dacă va câştiga această competiţie, Lucian va avea ocazia să urmeze un curs de perfecţionare în ţara-mamă a pizzei, Italia.

Vă mai recomandăm:

Afaceri ca la mama acasă: cum fac bani sătencele din România cu un brand de milioane, „Povila de Bârgău”

Asociaţia A.F.I. ProFamilia a găsit o metodă inedită şi productivă de a ajuta femeile din mediul rural să facă afaceri. Cu ajutorul fondurilor europene, dar şi a unor reţete vechi de sute de ani ale locului, acestea oferă o şansă în plus la independenţă financiară femeilor de pe Valea Bârgăului.

Cum i-a impresionat o româncă pe gurmanzii din Italia cu prăjiturile copilăriei

Italienii sunt mari amatori de dulciuri şi sunt şi foarte pricepuţi şi la prepararea lor. O româncă a reuşit să-i impresioneze pe pofticioşii din Italia, unde o persoană din cinci este specializată în dulciuri, cu prăjiturile româneşti ale copilăriei din perioada comunistă.


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite