A avut Carol al II-lea un fiu nelegitim la Bistriţa?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caol Al II-lea în ultimii ani de viaţă şi Titel Sabie, presupusul său fiu
Caol Al II-lea în ultimii ani de viaţă şi Titel Sabie, presupusul său fiu

Presupusul fiu al lui Carol al II-lea a fost o figură marcantă a Bistriţei postbelice şi cei care l-au cunoscut în tinereţe spun că semăna izbitor cu cel care a fost regele României în perioada 1930-1940

După ce în data de 1 mai 1919 a abdicat de la tron şi a dezertat din armată pentru a  fugi în Odesa pentru a se căsători cu iubita sa, Zizi Lambrino, principele Carol a fost adus în ţară de către familia sa şi drept pedeapsă, regele Ferdinand i-a stabilit pentru câteva luni domiciliul forţat la Bistriţa. Cu această ocazie, la data de 13 noiembrie 1919 se instalează în noua garnizoană din oraş Regimentul Vânători de Munte, al cărui comandant era.

Potrivit memoriilor lui Victor Moldovan, primul deputat de Bistriţa după Marea Unire, prezenţa principelui la Bistriţa nu a trecut neobservată, acesta invitând încă din primele zile întreaga intelectualitate bistriţeană la el la garnizoană, în fostul sediu al BNR de pe strada Alexandru Odobescu. „Prinţul Carol nu s-a sfiit în Bistriţa de societate. A luat parte la concerte, petreceri, sport, la serbări şi la sărbători. Boboteaza a fost sărbătorită cu toată solemnitatea de către protopopul Gr. Pletosu în faţa prinţului Carol şi a unei compani de onoare. Dar nu au lipsit nici cefurile. După un astfel de chef a dat o serenadă primarului sas Sanchen, iar la un bal mascat a dispărut într-un moment dat cu o frumoasă doamnă, fiica unui cetăţean sas", prezintă deputatul bistriţean în memoriile sale unul dintre momentele prezenţei vlăstarului regesc la Bistriţa.

Se pare că perioada în care a stat principele Carol la Bistriţa nu a rămas fără repercusiuni, potrivit bârfelor care au circulat ani buni în oraş, viitorul rege al României a lăsat un fiu nelegitim pe meleagurile bistriţene. Unul despre a cărui identitate se ştie, pentru că multă lume vorbeşte că ar mai fi şi alţi urmaşi prin alte zone ale judeţului. Cel despre care vorbea întreg oraşul este Constantin Sabie, personaj marcant al Bistriţei postbelice şi care până în la decesul său în 1998 a ocupat funcţii importante în viaţa publică a oraşului.

Nu vor nimic de la Casa Regală

Majoritatea bistriţenilor care au avut contanct cu lumea bună a oraşului din perioada postbelică cunosc bârfa. Istorici, arhivişti, militari sau directori au auzit despre secretul descendenţei sale, dar discuţiile se purtau doar pe la colţuri deoarece nu existau dovezi palpabile în afara asemănării izbitoare dintre cei doi. Titel Sabie, cum a fost cunoscut în oraş presupusul fiu al regelui s-a născut în 1920, iar mama sa Elena, fostă Marcheş, era căsătorită cu Ioan Sabie, pe atunci preşedintele Tribunelului din Bistriţa, figură proeminentă a Bistriţei interbelice. „Discuţiile despre o posibilă descendenţă regală a bunicului meu au rămas mereu la stadiul de bârfă, la noi în familie este un subiect care nu ne interesează în mod special. Am înţeles că aşa ar fi, dar nu vrem să facem tam tam din acest luru şi nici să pară că am dori să ieşim în evidenţă cu acest lucru. Din ce ştiu, bunica mea lucra pentru casa regală în perioada în care Carol era la Bistriţa şi aşa s-a întâmplat totul. Cert este că străbunicul meu, tatăl oficial al bunicului meu era un om foarte important în Bistriţa. provenea din Moldova, dintr-o familie cu 13 copii şi a fost singurul care a reuşit să facă şcoală. Avea două facultăţi şi era judecător la Bistriţa", povesteşte Paul Sabie, nepotul lui Constantin Sabie.

Bârfe de salon

Nu doar familia Sabie ştie despre acest secret ci şi unele cercuri de intelectuali bistriţeni vorbesc despre acest lucru. Colonelul Ioan Birişiu a fost prieten foarte bun cu Titel Sabie şi mai mult chiar, cei doi semănau izbitor de mult, oamenii confundându-i de multe ori pe stradă.  „Era un băiat excepţional, absolvent al Academiei Comerciale, cum se numea atunci actuala facultate de Ştiinţe Economice. Am fost colegi o perioadă la IFET Bistriţa, el şeful serviciului contabilitate. Provenea dintr-o familie foarte bună, iar din câte ştiu, mama lui era casnică pentru că aveau o situaţie financiară suficient de bună pentru a nu fi nevoită să lucreze. Întâmplarea face ca pe lângă faptul că am fost prieteni foarte buni să şi semănăm foarte bine.îmi amintesc că mă opreau oamenii pe stradă şi îmi ziceau «tovarăşu' director, când pot trece pe la dumneavoastă să-mi daţi o butelie», el fiind o perioadă preşedintele Cooperaţiei de Consum Bistriţa", povesteşte colonelul bistriţean. În ciuda prieteniei care îi lega, col. Birişiu spune că nu a discutat niciodată despre acel secret privind originea sa. „Nu mi-a plăcut niciodată bârfa, aşa că nu mi-am permis să vorbesc despre asta cu el. Eu am aflat de la soţia mea, care era bistriţeancă de origine şi se pare că se discuta despre asta în anumite cercuri din oraş, dar fiind o chestiune atât de delicată referitoare la paternitate nu am deschis niciodată subiectul", spune actualul preşedinte al Asociaţiei Veteranilor de război din Bistriţa, care confirmă însă asemănarea foarte mare dintre prietenul său şi regele Carol al II-lea al României.

Copiii lui Carol al II-lea

Oficial regele Carol II-lea de Hohenzollern-Sigmaringen a avut doar un fiu, pe regele Mihai I, dar documentele prezintă oficial alţi trei copii ai săi. Un anume Silviu, fiul lui Marie Martini, o elevă de la azilul „Elena Doamna", care se pare că a fost trimisă la Bistriţa pentru a-l face pe principe să o uite pe Zizi Lambrio. Si cu cea pentru care a renunţat la tron a avut un fiu, pe Mircea Grigore, tatăl actualului prinţ paul de România, singurul care şi-a cerut drepturile legale, deoarece Carol a fost căsătorit cu mama lui legal. Cel de-al treilea presupus fiu al regelui este Mirel Marcovici, fiul artistei Mirella Marcovici din Piatra Neamţ. 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite