30 de speologi iau cu asalt Peştera Izvorul Tăuşoarelor. Vizate sunt zone în care n-a mai călcat niciun specialist până acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO; visitbn.ro
FOTO; visitbn.ro

Una dintre cele mai fascinante peşteri din ţară va găzdui în perioada următoare nu mai puţin de 30 de speologi. Aceştia vor avea o misiune foarte dificilă, având de escaladat hornuri din cavarnamentul peşterii unde n-a mai ajuns până acum niciun specialist.

În această perioadă, Peştera Izvorul Tăuşoarelor găzduieşte o tabără de exploatare, în cadrul căreia vor fi vizitate mai multe zone în care nu a ajuns până acum niciun specialist. 

Tabăra denumită „Asaltul Tăuşoarelor” va începe weekendul acesta şi va presupune escaladarea mai multor verticale, inventarierea mediului biotic şi abiotic al noilor galerii, dar şi cartarea acestora. Nu mai puţin de 30 de speologi cu experienţă alpină vor participa la această expediţie. 

„Nu ştim ce vom descoperi, nu ştim nici măcar dacă vom descoperi ceva, orice. Dar suntem la debutul unei aventuri fantastice, emoţionante, terifiante, seducătoare. Ne bazăm pe sprijinul vostru emoţional. Să nu uitaţi rugăciunile. Căci pentru speologi există amaraje principale, amaraje secundare şi dragostea celor de acasă”, spune preotul şi custodele peşterii Crin Triandafil Theodoresu, pe pagina de Facebook a peşterii.

Peştera Tăuşoare este situată în Munţii Rodnei, la o altitudine de aproape 1.000 de metri. Aceasta a fost descoperită în 1955, de către învăţătorul Leon Bârte. 

Peştera, care este cea mai lungă din Carpaţii Orientali, cu galerii care se întind ăe aproximativ 17.000 de metri, a primit statutul de rezervaţie ştiinţifică datorită multitudinii elementelor cu ocurenţă rară în peşterile României sau chiar unicate în lume. Accesul în peşteră este permisă, însă doar pentru cercetare. Anual cercetători din întreaga lume vin în Munţii Rodnei pentru expediţii în Peştera Tăuşoare. 

Vă mai recomandăm:

Povestea preotului-speolog care păzeşte una dintre cele mai periculoase peşteri din România: „Riscul să mori este foarte mare, mai ales primăvara şi vara“

Peştera Tăuşoare din inima Munţilor Rodnei ajută la rescrierea hărţii geologice a lumii, într-un proiect româno-francez în premieră în lume

Top zece motive pentru care trebuie să vizitaţi Peştera Tăuşoare. Nu rataţi bilele de calcar, un fenomen unic

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite