15 lucruri pe care nu le-ai ştiut despre vulcani. Zonele cu vulcani activi au cel mai fertil sol din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine-ar fi crezut că zonele din jurul vulcanilor activi au cel mai fertil sol din lume, tocmai datorită învecinării cu vulcanii şi a proprietăţilor aduse solului de lavă? Cea mai puternică erupţie a unui vulcan văzută de om a ucis 70.000 de oameni.

În urmă cu sute de ani, aztecii asociau zeii cu vulcanii activi. Populaţia aztecă era convinsă că zeii lor locuiesc în lacuri de lavă. Pentru a le aduce un omagiu, aruncau în lacurile de lavă fete tinere şi frumoase. 

Factretriever.com prezintă 15 curiozităţi despre vulcani:

-Acum sute de anii, aztecii din Mexic şi populaţia din Nicaragua credeau că zeii trăiesc în lacuri de lava. Aceştia sacrificau tinere frumoase, care erau aruncate în lavă, în onoarea acestor zei.

- Cel mai periculos vulcan din lume este Popocatepetl, numit şi „El Popo”, situat la doar zeci de kilometri de Mexico City. Acesta este activ, aruncând în aer tone de gaz şi cenuşă în atmosferă, anual.

-Nu există vulcani activi în Australia, din cauza faptului că se află pe mijlocul unei plăci tectonice.

-Cel mai distructiv vulcan al secolului al XX-lea este considerat Mt Pelee, de pe insula Martinica, care în 1902 a omorât mai bine de 30.000 de oameni. Ar fi supravieţuit doar doi oameni, un pantofar care locuia la marginea insulei şi un prizonier, care era închis într-o celulă cu ziduri groase din piatră.

-În lume sunt aproximativ 1.500 de vulcani activi, fără cei din mări şi oceane. Din cei 1.500 de vulcani doar 20-30 erup anual.

-Erupţia din 1980 de pe Muntele Saint Helens a fost de 500 de ori mai puternică decât o bombă atomică. Geologii o consideră o erupţie moderată.

-Zonele cu activitate vulcanică intensă au cel mai fertil sol din lume. Erupţiile vulcanilor aduc solului nutrienţi, precum fosfor şi potasiu.

-Unele insule vulcanice, precum Hawaii sau Islanda, au plaje negre. Asta pentru că nisipul este format dintr-o rocă existentă în lavă, care atunci când se răceşte, se transformă în nisip.

-Mai bine de 300 de milioane de oameni trăiesc în apropierea vulcanilor activi, inclusiv lângă Muntele Vesuvius din Italia.

-Cea mai importantă erupţie de până acum observată de om a avut loc în 1815, având în centru vulcanul Tambora din Indonezia. Nu doar că a omorât peste 70.000 de oameni, dar a cauzat şi una dintre cele mai mari foamete a secolului XIX.

-Pe teritoriul Japoniei sunt 10% din numărul total de vulcani activi din lume. 

-Craterul vulcanului Kawah-Idjen din Indonezia a format un lac acid, ce absoarbe gazele din vulcan. Lacul era atât de toxic, încât putea sa topească trupul unui om în câteva minute.

-Japonezii cred că „băile” în nisip cald vulcanic vindecă mai multe boli.

-Statele Unite şi teritoriile sale au 169 de vulcani activi. Dintre aceştia 54 sunt consideraţi o ameninţare importantă a locuitorilor din zonă.

-Un vulcani din Indonezia erupe cu flăcări albastre. Datorită faptului că erupe cu flăcări şi nu cu lavă, spectaculosul efect poate fi observat doar noaptea. 

Sursa: factretriever.com

Vă mai recomandăm:

Lucruri pe care nu le-ai ştiut despre dinozauri. Cel mai mic schelet descoperit încape într-o pungă de cumpărături

Lucruri surprinzătoare despre vederea animalelor. De ce au cămilele gene de 10 centimetri şi trei pleoape

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite