10 lucruri neştiute despre post. Printre cei care l-au recomandat de-a lungul istoriei se numără Pitagora şi Hipocrate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul este cunoscut încă din antichitate şi practicat de multe popoare. Unii apelau la post pentru „a alunga“ nenorocirile, iar pentru alţii postul presupunea nu doar abstinenţa de la mâncare, ci şi murdărirea feţei şi sfâşierea hainelor.

Postul afectează o componentă esenţială a vieţii cotidiene şi astăzi, în multe religii. Acesta nu se opreşte doar la alimentaţie, ci le interzice credincioşilor şi alte lucruri lumeşti. Potrivit istoricului Loredana Baciu Cruciţa, care face o radiografie a postului în Arhiva Someşană din 2012, această practică are roluri diferite în funcţie de religiile şi culturile spre care privim. 

În biserica creştină, postul semnifică o abstinenţă totală sau parţială de la anumite alimente, pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp. Originile acestei practici sunt incerte, fiind adesea legate de cultul morţilor sau de sacrificiile de animale aduse pentru cei morţi. 

Folosindu-ne de informaţiile publicate de Loredana Baciu Cruciţa în Arhiva Someşană, vă prezentăm cele mai neobişnuite 10 lucruri legate de post pe care cei mai mulţi nu le cunosc

- La greco-romani, postul avea şi caracter igienic – acesta era recomandat atleţilor şi gimnaştilor care urmau să participe la jocurile olimpice, întreceri sau lupte. Printre cei care recomandau postul se numărau Hipocrate, marele medic al antichităţii clasice, care a şi atribuit longevitatea sa postului. De asemenea, s-a declarat pentru această practică inclusiv Pitagora. 

- Postul te ajuta să câştigi puteri spirituale. Această „teorie” era întâlnită tot la greco-romani. 

- La budişti şi brahmani, postul era un stil de viaţă, la restricţiile de la mâncare şi băutură, adăugându-se şi meditaţia.

- Daoiştii nu aveau voie să cosume carne de bivol atunci când ţineau post. 

- Orfismul, în schimb, interzice utilizarea cărnii, a peştilor din mare, a ouălor şi a boabelor de fasole, fiind totuşi permisă consumarea unei anumite cantităţi de carne crudă în timpul anumitor ritualuri. 

- Islamul îndeamnă la post pe cei care au împlinit vârsta de 14 ani în luna Ramadanului, când zilnic, din zori când se luminează şi până la apus, practicanţii au restricţii totale din punct de vedere alimentar. Toate restricţiile încetează noaptea, atunci când toate sunt îngăduite.

- Tot postul islamic interzice fumatul, contactul sexual şi utilizarea parfumului.

- Islamul te lasă în schimb, dacă sănătatea nu-ţi permite postul, să îl plăteşti. Aveau oportunitatea aceasta femeile însărcinate, bătrânii şi bolnavii, care nu pot să nu consume nici măcar apă o zi întreagă. 

- În vremea Mântuitorului, evreii ţineau post în fiecare lună a anului câte o zi sau mai multe, iar fariseii ţineau câte două zile pe săptămână – lunea şi joia.

- Evreii se abţineau doar de la mâncare şi băutură, ci îşi presărau cenuşă în cap, plângeau, se murdăreau pe faţă şi îşi sfâşiau veşmintele atunci când ţineau post. 

Vă mai recomandăm:

Cum aratău zeii oamenilor care populau teritoriul României în neolitic. Figurine de femei, fără sâni şi organe genitale

Cum ne ajută rugăciunea şi credinţa să facem faţă bolilor. Medicii susţin că cei sprijiniţi prin rugăciune se recuperează mai repede

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite