10 curiozităţi despre oamenii din Evul Mediu. Sexul se făcea după calendarul liturgic

10 curiozităţi despre oamenii din Evul Mediu. Sexul se făcea după calendarul liturgic

Astrologul era un personaj important la curtea nobililor, iar relaţiile sexuale erau stabilite de calendarul liturgic, câteva din curiozităţile Evului Mediu FOTO: Bianca Sara/Arhivă

Cine ar fi crezut că în Evul Mediu se vota sau că nelipsiţi de la curţile domnilor erau astrologii? Nici călătoriile pe distanţe foarte lungi nu era un lucru foarte rar în Evul Mediu, europenii bucurându-se de condimentele şi mătasea din Asia încă de atunci.

Ştiri pe aceeaşi temă

Din anumite puncte de vedere, viaţa oamenilor din Evul Mediu pare surprinzătoare. Cruzimea cu care erau pedepsite încălcările regulilor vremii pare de neconceput în zilele noastre. Unele obiceiuri, însă, sunt întâlnite, la altă scară, şi în zilele noastre. Este cazul votului, care era prezent încă de atunci, în mai multe zone ale Europei sau călătoriile pe distanţe foarte lungi. 
 
Vă prezentăm un top 10 curiozităţi ale oamenilor Evului Mediu: 
 
 
- Şi domitorii ascultau semnele de sus şi mulţi dintre ei aveau la curtea lor astrologi şi „cărţi de prevestire”.
 
- Votul era prezent şi în Evul Mediu. Nu la fel de extins ca şi în zilele noastre, fiind întâlnit doar în câteva zone ale Europei. Votul era întâlnit mai ales când venea vorba despre administraţia locală şi nu era garantat întregii populaţii.
 
- Oamenii călătoreau pe distanţe foarte mari. Este vorba în special de negustori, care aduceau marfă în Europa din cele mai îndepărtate ţinuturi. Aşa se face că inclusiv omul Evului Mediu a avut parte de condimentele şi mătasea din Asia. 
 
- Nobilii din acea perioadă se delectau cu raci sau scoici. Acestea se regăseau în râuri precum Someşul.
 
- Alcoolul era prezent, însă interzis în cetate. În Transilvania se făcea „mied”, o băutură bio din apă de izvor, miere de albine fermentată şi asezonată cu plante. Aceasta însă putea fi consumată în multe zone doar în afara cetăţii. Acolo se regăseau şi crâşmele. 
 
- Efectele dezastrelor naturale erau greu de controlat în Evul Mediu. O cronică din 1600 spune că după o secetă mare care a compromise recoltele, oamenii sunt nevoiţi să se hrănească cu ciori şi pisici.
 
- Relaţiile sexuale, stabilite de Biserică. Influenţa pe care Biserica o avea în Evul Mediu asupra oamenilor era mult mai mare decât în zilele noastre. Perioadele de abstinenţă sexuală erau clar stabilite de calendarul liturgic. Soţii nu aveau voie să întreţină relaţii sexuale duminica, miercuri şi vineri, precum şi în post. 
 
 
- Femeile nu aveau voie să ia nicio decizie în ceea ce priveşte copiii lor, atâta timp cât tatăl pruncilor era în viaţă. 
 

Vă mai recomandăm:

 
 
 
citeste totul despre: