Ziua Internaţională Yoga, marcată în mod aparte în Baia Mare. Participanţii au făcut donaţii pentru un adolescent bolnav

Ziua Internaţională Yoga, marcată în mod aparte în Baia Mare. Participanţii au făcut donaţii pentru un adolescent bolnav

Participanţii au „salutat soarele”

Peste 100 de băimăreni s-au adunat, joi dimineaţă, pe Câmpul Tineretului din Baia Mare, pentru o întâlnire aparte. Ei au făcut câteva exerciţii yoga pentru a marca Ziua Inernaţională Yoga, însă cu aceeaşi ocazie, au donat bani care vor ajunge la un elev de liceu, bolnav de cancer.

Participanţii la eveniment s-au întâlnit încă la răsăritul soarelui pentru ”a–l saluta”, fiind vorba despre exerciţii specifice. Cu aceeaşi ocazie, ei au donat, fiecare, câte o sumă pentru achiziţionarea unei biciclete special adpatate pentru nevoile unui elev de liceu, care suferă de cancer. „Ideea a venit după ce Arun Aditya, instructor de yoga din India, a ajuns în Baia Mare şi ne-a vizitat. Am zis că dacă tot se află aici, să organizăm, împreună, ceva frumos pentru această zi specială, de 21 iunie. Aşa s-a născut ideea, iar la evenimentul nostru au participat peste 100 de oameni, unii dintre ei care nu au mai făcut niciodată yoga”, spune Dana Lucăcel, instructor certificat. „Şi pentru că este o zi specială, ne-am gândit să facem şi un act de caritate. Am aflat despre cazul lui Zoli Szabo, un elev de 16 ani de la Şincai, care se luptă cu o boală cruntă”, mai spune ea.

În urma evenimentului s-au strâns 3.200 de lei, însă donaţiile continuă, suma necesară fiind de 5.000 de lei.  De asemenea, au mai fost donaţii sub formă de sponsorizări în produse naturiste, necesare adolescentului.

Zoli Szabo este un elev de nota 10 la Colegul Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare care se luptă a patra oară cu cancerul.

Participanţii la eveniment au făcut „Salutul Soarelui” (o succesiune aproape neîntreruptă mişcări care se reiau apoi în sens invers - repetate de mai multe ori la rând - ce tonifică întreaga musculatură corporală), de 108 ori, pentru a celebra, în acest fel, începerea verii astronomice. Totodată, 21 iunie este ziua cea mai lungă a anului. „E un challenge, e un exerciţiu, oricine poate să-l facă, de câte ori reuşeşte”, a mai arătat Dana Lucăcel.

Yoga reprezintă una din şcolile tradiţionale ale hinduismului şi combină exerciţiile cu meditaţia. În ultimii ani, această mişcare a devenit tot mai populară în întreaga lume, înregistrând o creştere a practicanţilor. Persoanele care au ales să practice yoga au menţionat, cel mai adesea, creştera flexibilităţii şi ameliorarea stresului, printre beneficii.

Din 2014, ziua de 21 iunie a fost declarată Ziua Internaţională Yoga. În România, prima oară a fost marcată în 2016. Potrivit specialiştilor, cuvântul „yoga” derivă din sanscrită şi înseamnă uniune, simbolizând uniunea dintre corp, minte şi spirit sau conştiinţă. 

 
Mai puteţi citi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: