Ziua Dezrobirii Rromilor, sărbătorită fără fast în Maramureş

Ziua Dezrobirii Rromilor, sărbătorită fără fast în Maramureş

20 februarie este declarată Ziua Dezrobirii Rromilor Foto: Arhivă

Zi de sărbătoare pentru comunităţile mari de romi din Maramureş. Astăzi, 20 februarie se împlinesc 158 de ani de la eliberarea din sclavie a ultimei categorii de robi ce aparţineau proprietarilor particulari. Cu toate acestea, în Maramureş această zi trece practic neobservată, având în vedere că nu a fost anunţată nicio activitate dedicată sărbătorii.

Ştiri pe aceeaşi temă

1856 reprezintă pentru rromii din România data eliberării din sclavie a ultimei categorii de robi ce aparţineau proprietarilor particulari, prin „Legiuirea pentru emancipaţia tuturor ţiganilor din Principatul Românesc“, act normativ promulgat de domnitorul Barbu Ştirbei, pe baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni şi Mihail Kogălniceanu. 155 de ani mai târziu, data de 20 februarie a fost declarată oficial "Ziua dezrobirii rromilor din România" prin Legea nr. 28 din 11 martie 2011.

La nivelul judeţului Maramureş, conform recensământului populaţiei din anul 2011 s-au declarat cetăţeni de etnie rromă 12.638 de  persoane.

Citeşte şi:

Primarul care pune romii la treabă. Edilul consideră că doar prin munca se poate face integrarea

VIDEO Atac dur la adresa romilor de după zid. „Sunt ruşinea etniei rome“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: