Vindecare sufletească prin desen, pictură sau muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desen, pictură sau muzică, pentru „vindecare sufletească”, este propunerea unei asociaţii din Baia Mare, pentru persoanele care trec prin perioade dificile (stres, anxietate etc). Şedinţele de terapie prin artă se desfăşoară fie în grup, fie individual şi până acum au fost „verificate” pe pacienţi cu afecţiuni psihice de la Spitalul Cavnic sau copii instituţionalizaţi, cu acelaşi tip de afecţiuni.

Adrian şi Alexandra Negrea, cei doi soţi care au înfiinţat Asociaţia Culturală Art M, au ţinut şedinţe terapeutice cu grupuri de pacienţi de la Cavnic, după care au urmat copiii instituţionalizaţi. „În cei doi ani de activtate ne-am axat pe partea terapeutică. Primul proiect l-am derulat în Cavnic, la Spitalul de Psihiatrie, apoi au fost copiii de la casele de copii, casele de tip familal, pentru că această terapie se aplică atât la copii, cât şi la adulţi”, spune Adrian Negrea, fondatorul asociaţiei. Beneficiarii proiectului au avut ocazia să exprime prin artă sentimente, trăiri, stări pe care nu le pot gestiona sau exprima verbal sau altfel. „Nu neapărat învaţă să deseneze în sensul strict al cuvântului de a învăţa, ci mai mult de a experimenta, de a se juca cu culoarea, de a-şi exprima emoţiile, stările sufleteşti, gândurile prin desen, prin culoare, pentru că fără să ne dăm seama, fiecare suntem tentaţi să desenăm într-un anumit mod, în funcţie de o anumită stare pe care o avem”, mai spune Adrian Negrea.

Potrivit lui, după cele trei luni de terapie, medicii au notat îmbunătăţiri la stările pacienţilor. „Medicii, în arhiva lor internă, şi-au făcut statisticile de diagnoză şi prognoză. După trei luni de terapie am văzut un alt aplomb, un alt status, sufleteşte s-au simţit  mult mai bine şi chiar la tratamentul medicamentos au răspuns mult mai bine – dacă vorbim de bolnavi cu afecţiuni psihice, asta presupune şi medicamente, nu se poate face doar terapie prin artă. Dar în fazele incipiente de anxietate, stres sau chiar autism, şedinţele de artterapie ajută foarte mult”, a mai menţionat el.

După evaluarea rezultatelor acestei experienţe, puţin cunoscute la noi în ţară de altfel, cei doi artişti au decis să-şi extindă proiectul şi să se deschidă tutoror doritorilor. „După ce am realizat aceste proiecte pilot, acum urmează să ne extindem şi spre publicul larg. Avem un spaţiu deja unde desfăşurăm şi cursurile educative, iar cei care doresc să meargă doar pe filiera terapeutică, pot beneficia de şedinţele oferite de noi, fie individual, fie de grup”, mai spune el.

O şedinţă de grup costă 35 de lei pentru o persoană şi se face în grupuri de opt persoane, iar o şedinţă individuală costă 80 de lei şi include toate materialele necesare.

Adran Negrea este absolvent de Arte Plastice, iar soţia lui, Alexandra, este absolventă de Conservator. Proiectul celor doi artişti este unul temerar, acest tip de terapie, considerată terapie alternativă, fiind unul puţin cunoscut la noi în ţară.

Mai puteţi citi:

Muzeul Ţărăncii din Dragomireşti, singurul din ţară dedicat femeii

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite