VIDEO FOTO Casa Iancu de Hunedoara şi Clădirea Minoriţilor vor fi puse sub protecţie, până la reabilitare

VIDEO FOTO Casa Iancu de Hunedoara şi Clădirea Minoriţilor vor fi puse sub protecţie, până la reabilitare

Clădirea Minoriţilor urmează să fie retrocedată

Atenţia municipalităţii s-a îndreptat din nou asupra a două imobile de patrimoniu cu o deosebită importanţă istorică din Centrul Vechi al oraşului, Casa Iancu de Hunedoara şi fosta Mănăstire a Minoriţilor. Din cauza stării avansate de degradare, acestea urmează a fi puse sub protecţie pentru a evita orice fel de accident.


În ceea ce priveşte Casa Iancu de Hunedoara, o parte din imobil se află în prezent în posesia municipalităţii, în timp ce fosta Mănăstire a Minoriţilor urmează a fi retrocedată. Întrucât ambele clădiri se află într-o stare avansată de degradare până la momentul reabilitării vor fi acoperite cu plasă de protecţie pentru a asigura siguranţă cetăţenilor. „Este vorba de Casa Iancu şi de Clădirea Minoriţilor. Casa Iancu de Hunedoara este o clădire unde sunt şapte proprietari - unul este municipiul Baia Mare, şi-am hotărât ori să cumpărăm întreaga clădire şi să facem noi investiţia, ori să ne limităm strict la partea pe care o avem noi, municipiul, ca şi proprietate şi ceilalţi să-şi gestioneze cum vor restul de imobil“, a explicat primarul Cătălin Cherecheş.
 
Întrucât Clădirea Minoriţilor urmează a fi retrocedată în viitorul apropiat, municipalitatea doreşte să facă mici reabilitări atât pentru importanţa istorică a imobilului cât şi pentru a evita posibilele accidente produse din cauza stării clădirii. „Am dispus să se facă reparaţii la clădirea Minoriţilor, la acoperiş, pentru că e perioada de vară, sunt furtuni şi au mai fost probleme de-a lungul timpului. Dar acolo va trebui să intrăm într-o colaborare mult mai strânsă şi într-o discuţie mai aplicată cu moştenitorii Ordinului Minoriţilor, pentru că această cladire le va fi retrocedată în cel mai scurt timp, dar vrem să ne asigurăm că au fondurile necesare pentru a o reabilita, pentru a vedea exact care este utilitatea pe care vor să o dea acestei cladiri“, a mai spus edilul. 
 
Valoarea istorică şi culturală a celor două imobile este una incontestabilă. De asemenea reabilitarea lor are o importanţă deosebită atât pentru a asigura siguranţa cetăţenilor care circulă în zonă cât şi pentru aspectul conferit de acestea Centrului Vechi al municipiului.  

Pe aceeaşi temă:
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările