VIDEO Deghizaţi în draci, maramureşenii alungă spiritele rele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un obicei inedit şi spectaculos are loc în fiecare an în localitatea Cavnic, când zeci de tineri, deghizaţi în draci aleargă pe străzile localităţii pentru a îndepărta demonii. Tradiţia atrage de fiecare dată privile curioşilor şi sute de turişti care vin special să vadă brondoşii.

Nu doar portul popular maramureşean este cunoscut pe plan naţional, ci şi ţinuta brondoşilor, cei care an de an ies pe drumurile Cavnicului şi alungă spiritele rele. Îmbrăcaţi în costume, cu hamuri cu zeci de clopote făcute din tablă şi cu măşti pe feţe, zeci de maramureşeni aleargă din casă în casă pentru a proteja gospodăriile de demoni. „Este unul dintre cele mai vechi obiceiuri, iar în spatele lui stă o poveste interesantă. Se spune că demonii nu ştiu cum arată, nu ştiu cât sunt de urâţi, iar la întâlnirea cu aceşti tineri rolul măştilor şi al talangelor este pecial de a-i arăta unui demon cum arată cu adevărat. Acesta se va speria şi va părăsi lumea aceasta“, explică Janeta Ciocan, etnolog. 

O altă legendă spune că brondosii sunt cei care au salvat oraşul de la distrugere, în momentul în care tătarii, în 1717, au ajuns până în Cavnic. Atunci se pare că localnicii s-au costumat în brondoşi, iar tătarii s-au speriat şi au fugit din calea lor. Această tradiţie este aşteptată an de an, localnicii spunând că brondoşii aduc bunăstare dacă le vor călca pragul. 

Tradiţii şi obiceiuri păgâne de Crăciun, în Maramureş

VIDEO Cele mai frumoase tradiţii şi obiceiuri de Crăciun prezentate în cadrul unui eveniment inedit în Maramureş

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite