VIDEO Copilul care se încăpăţânează să trăiască după ce a fost declarat mort la naştere. Cum învaţă să meargă din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băieţelul benefiiază de terapii noi   Sursa foto: Arhiva familiei
Băieţelul benefiiază de terapii noi   Sursa foto: Arhiva familiei

Ionuţ Dobroschi, un băieţel din Sighetu Marmaţiei pe care medicii l-au crezut mort la naştere, învaţă să meargă la 10 ani în urma unei terapii inovative pe care o face în Spania cu fonduri strânse din donaţiile românilor.

Ionuţ Dobroschi (10 ani) a petrecut 8 ore în comă după naştere. Medicii l-au declarat mort după ce l-au scos din pântecul mamei, iar părinţii au fost informaţi că trebuie să se pregătească pentru înmormântare şi chiar au primit un certificat de deces.

După cele 8 ore, o asistentă a observat că bebeluşul mişcă degetele, iar copilul a fost introdus de urgenţă într-un incubator. Din cauza timpului îndelungat în care creierul i-a fost lipsit de oxigen, copilul a rămas cu sechele după supravieţuirea miraculoasă. A fost diagnosticat cu mai multe afecţiuni grave, printre care o formă de paralizie. Nu s-a putut mişca mulţi ani, iar specialiştii consultaţi de părinţi au decretat că este condamnat să rămână tot restul vieţii într-o stare de „semi-legumă“.

Lupta mamei cu sistemul

Mama lui Ionuţ luptă de 10 ani cu sistemul şi refuză să accepte verdictul necruţător. Femeia a reuşit să ia legătura cu o asociaţie intitulată „Părinţi salvatori“, ai căror membrii s-au mobilizat să strângă fonduri pentru un tratament inovativ practicat doar în Barcelona. Copilul a început terapia la clinica din Spania în urmă cu trei ani, însă doar în reprize de câte două săptămâni, de câte două-trei ori pe an. Cum efectele începeau să se vadă, se impunea o terapie continuă, pe o perioadă mai îndelungată.

Din păcate, costurile prea mari nu puteau fi acoperite din bugetul familiei, astfel că s-a implicat Asociaţia pentru Educaţie şi Caritate, prin pagina de Facebook „Părinţi salvatori“, unde s-a utilizat facilitatea oferită de site-ul de socializare pentru donaţii directe. Campania a fost mediatizată la vremea respectivă, inclusiv de cotidianul „Adevărul“. Astfel, cu banii adunaţi, Ionuţ împreună cu mama lui au plecat la Barcelona, unde se află din 12 octombrie, după ce Ionuţ a mai făcut două reprize de terapie, în primăvara şi vara anului 2018. Ilenuca Dobroschi, mama băieţelului, spune că terapia are efecte vizibile asupra stării lui Ionuţ.  

Emoţiile primilor paşi

Fiecare pas, fiecare gest, este contabilizat de mamă şi de asistentele care-l ajută pe Ionuţ. Un pas în plus este considerat o mare realizare. Eforturile sunt vizibile, atât din partea băiatului cât şi a asistentelor. Efecte importante în starea lui Ionuţ au început să se vadă încă de săptămâna trecută. „A făcut 36 de paşi. Niciodată nu a mai făcut atâţia. A început de anul trecut, dar făcea câte un pas, doi şi nu putea să stea în picioare. Niciodată n-a mers atât de mult. Acum face un hol întreg la clinică“, spune emoţionată Ilenuca Dobroschi.

ionut

Ionuţ învaţă să meargă


Clinica foloseşte metoda „Essentis“, prin care pacientul trece prin diferite ateliere de reeducare, având ca obiectiv dezvoltarea maximă a motricităţii funcţionale. „E sigura clinică din Europa care foloseşte această terapie. Se axează pe osteopatie, adică este vizat osul, nu muşchiul. La noi în ţară este un singur osteopat la Bucureşti, dar nu lucrează cu copii“, mai arată Ilenuca Dobroschi. În plus, în ţară urma să fie supus unei inervenţii chirugicale, pentru a-i corecta poziţia picorului stâng, ce era orientat spre interior. „La Bucureşti, ortopedul ne-a zis că, dacă nu se corectază poziţia piciorului, va trebui operat pentru o plăcuţă de fixare. Aici, în Spania, după câteva şedinţe de osteopatie, s-a rezlovat“, mai arată ea.

ionut

Terapii alternative, efecte majore

Pe lângă osteopatie, copilul mai face acupunctură, pentru relaxarea muşchilor. „E diagnosticat cu tetrapareză spastică. Prin acupunctură, îl ajută să-şi relaxeze musculatura“, mai spune femeia. Pe lângă asta, o serie de alte terapii noi îi facilitează lui Ionuţ dezvoltarea. „Îl îmbracă într-un costum care îi corectează poziţia, pentru că el nu stă drept, normal. Când îmbracă acel costum, poziţia lui e corectă. În plus, de săptămâna asta, ni s-a introdus terapia «Tomatis», pentru dezvoltarea cerebrală, a atenţiei. Îi pun căşti pe urechi şi îi pun muzică. Nu ştiu ce fel de muzică, dar am citit că, practic, îi ajută să fie mult mai atenţi, mai concentraţi, îi ajută în vorbire“, mai spune mama băieţelului.

O altă realizare în urma terapiei este că Ionuţ a reuşit să se îmbrace singur. „Desigur, nu într-un timp scurt, ci într-o oră, dar a reuşit. Asta nu a mai facut niciodată până acum. A reuşit şi să mănânce singur, alimente solide. Supă, încă nu”, mai spune Ilenuca.

ionut si mama

Asociaţia pentru Educaţie şi Caritate se ocupă, în contiuare, de numeroase cazuri sociale, pentru care adună fonduri şi caută soluţii. Cei care doresc să ajute alte cazuri de care se ocupă asociaţia, o pot face în mai multe forme.

Românii care vor să-l ajute pe Ionuţ pot dona bani prin următoarele metode:

 cu cardul accesând acest link, fără comision: http://parintisalvatori.ro/doneaza/
✔ prin PayPal la adresa: parintisalvatori@yahoo.com
✔ prin virament sau depunere la CEC în conturile: 

RO43 CECE MM 2530 RON 0680 875 - cont în lei
RO90 CECE MM 25 C1 EUR 0680 876 - cont în euro - cod BIC (Swift) CECEROBU sau CECEROBUXXX
Titular cont: Asociaţia pentru Educaţie şi Caritate - Cod Fiscal 9373178.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite