VIDEO Cod roşu de inundaţii în judeţul Maramureş. Curţile a cinci case de la Săliştea de Sus au fost cuprinse de ape

Inundaţii în Săliştea de Sus (Maramureş)

În cursul nopţii de 15 spre 16 mai a intrat în vigoare codul roşu de inundaţii în judeţul Maramureş. Avertizarea este valabilă până astăzi, 16 mai, la ora 10:00, iar primele probleme au apărut deja în zona de nord a judeţului. La Săliştea de Sus curţile a cinci case au fost inundate de torenţii care s-au scurs de pe versanţi.

 
Ploaia abundentă care a căzut peste comuna Săcel a creat probleme în localitatea Săliştea de Sus. Acolo curţile oamenilor au fost acoperite de ape din cauza torenţilor care au venit de pe versanţi. Primarul oraşului, alături de pompierii civili au intervenit imediat cu excavatoare şi au reuşit deblocarea văilor şi şanţurilor.
 
„Aseară a fost o secţiune de scurgere colmatată. A plouat pe Săcel torenţial. De pe versanţi s-au scurt torenţi care au transportat aluviuni. A intervenit domnul primar şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă cu un buldoexcavator şi a decolmatat secţiunea de scurgere. Aseară erau doar cinci curţi inundate, fără ca apa să intre în anexele gospodăreşti sau case”, au arătat reprezentanţii Instituţiei Prefectului judeţului Maramureş. 
 
Cod roşu de inundaţii în Maramureş 
 
Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericole pe râurile din bazinele hidrografice: Someşul Mare, Şieu, Iza, Vişeu, judeţele: Maramureş, Bistriţa-Năsăud.

Potrivit avertizării, în judeţul Maramureş pot fi semnalate scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu  depăşiri ale cotelor de pericole. 
 
Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Someşul Mare şi Şieu (aval confluenţa cu Bistriţa).
 
 
 
           
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: