Ultima relicvă a industriei metalurgice din Baia Mare. Turnul combinatului, un „monstru“ de 351,5 metri, ar putea fi convertit turistic de Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Turnul Combinatului“ din Baia Mare, ultima relicvă a industriei metalurgice din regiune, ar putea avea un viitor ca obiectiv turistic. După ce s-a discutat ani la rând despre demolarea lui, în jur nemaifiind decât ruine, autorităţile au primit o idee după înscrierea în cursa pentru Capitala Culturală Europeană 2021.

Intrarea municipiului Baia Mare pe lista scurtă a bătăliei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 a adus în discuţie şi acest obiectiv, care, potrivit primarului, ar putea ajunge o atracţie turistică. Cătălin Cherecheş a arătat că turnul ar putea fi transformat în cea mai mare sculptură, ori printr-un iluminat artistic, într-un obiectiv ce ar putea atrage turişti. De asemenea, în zona respectivă s-ar putea înfiinţa un centru de industrie creativă. ”Dacă o să vă uitaţi în lista cu recomandările juriului care a făcut preselecţia pentru Capitala Culturală Europeană, o să vedeţi că nu se referă strict la aces turn, ci la toată zona Cuprom. Pe acest perimetru ne gândim să facem un centru de industrii creative”, a explicat primarul Cătălin Cherecheş.

Acesta a mai arătat că aici ar putea fi vorba de fabrici de mobilă, dar şi centre IT, orgaizare de evenimente culturale, artistice sau orice altceva. Pe de altă parte, turnul ar putea să ajungă un punct de atracţie turistică ori prin modelarea exterioară ce l-ar treansforma în cea mai mare sculptură, ori printr-un iluminat artistic. Pentru asta, primarul a mai arătat că va fi organizat un concurs naţional de proiecte, cele mai bune dintre ele fiind luate în calcul. ”Putem să avem expoziţii de artă, ori alte tipuri de activităţi care să fie pliate pe aceasta filosofie a capitalei cultural Europene în 2021”, a mai arătat el.

Acesta este unul din proeictele care vor contribui la bătălia pentru câştigarea titlului de capitală culturală europeană în 2021. Oraşul Plzen din Cehia a câştigat titlul cu un proiect asemănător, iar ideea de a transforma o zonă idustrială într-una culturală nu este originală. Baia Mare a rămas pe lista scurtă a candidatelor la titlul de capitală culturală europeană alături de Timişoara, Cluj Napoca şi Bucureşti.

Furnalul mai înalt ca Eiffel, ineficient în lupta cu poluarea

Furnalul construit imediat după Revoluţie, în perioada 1993-1995 are, potrivit wikipedia, o înălţime de 351,5 metri, o deschidere la bază de 20 de metri, iar la vârf, un diametru de 9 metri. Impresionanta construcţie urma să disperseze gazele rezultate în urma activitătilor industriale, iar în acest mod să reducă poluarea din municipiu. În urma studiilor, s-a considerat că la peste 350 de metri există nişte curenţi de aer care ar fi dispersat noxele pe o rază mult mai mare, reducând astfel din poluarea care în Baia Mare era la un nivel foarte mare. Însă din cauza din cauza lipsei filtrelor sau a existenţei unora extrem de uzate şi care se defectau în mod frecvent, turnul s-a dovedit ineficient. Astfel, Baia Mare a rămas un oraş fruntaş ca nivel de poluare, chiar dacă nu la nivel eropean, cel puţin la nivelul ţării a rămas pe locul III, după Galaţi şi Bucureşti.

Din păcate, deşi investiţia a fost una considerabilă, de aproximativ 11 milioane de dolari la vremea respectivă, viaţa furnalului nu a fost chiar aşa de lungă precum s-a prconizat, deoarece în doar câţiva ani, activitatea Cuprom s-a oprit. După ce în jur au rămas doar câteva ruine, ”turnul combnatului”, aşa cum l-au supranumit băimărenii, a rămas în picioare ca ultimă mărturie a activităţiiindustriale intense ce se desfăşura acolo.

Solul contaminat ar putea fi un impediment

O problemă neluată în calcul de autorităţi este, însă, solul care în urma activităţi metalurgice şi miniere din zonă (în apropiere se află halde de steril), este contaminat cu metale grele. Pentru ecologizarea perimetrului, primarul arată că întâi trebuie să devină propritari. ”Despre decontaminare doar cei de la Mediu pot vorbi, atâta vreme cât nu aparţine primăriei. Noi am făcut demult demersurile pentru a prelua perimetrul respectiv, dar deocamdată fără rezultat”, a mai arătat el.

Turnul Combinatului este al treilea ca înălţime din Europa, fiind mai înalt cu 27 de metri decât Turnu Eiffel din Franţa. În momentul de faţă nu are  nicio utilitate, find abandonat odată cu încetarea activităţii. Combinatul Cuprom a fost unul din cei mai mari poluatori din Europa, alături de Romplumb, contribuind la ruşinosul loc II ca nivel de poluare din Europa.

Mai puteţi citi:

Pe drumul Baia Sprie – Bârsana se circulă cu viteză neadecvată

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite