Uleiul de cocos, efecte uimitoare pentru organism. Este tratament-universal  pentru orice afecţiune, dar şi excelent pentru gătiti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cocosul se foloseşte atât în cosmetică, cât şi pentru diverse preparate culinare. FOTO: Arhivă „Adevărul“
Cocosul se foloseşte atât în cosmetică, cât şi pentru diverse preparate culinare. FOTO: Arhivă „Adevărul“

Uleiul de cocos este ultima ”modă” în materie de produse cosmetice destinate fie tenului, fie părului. Şi nu doar atât, uleiul de cocos este folosit în egală măsură şi la gătit. Evident, există o diferenţă între produsul cosmetic şi cel alimentar, cu precizarea că cel alimentar poate fi folosit şi în cosmetică, însă invers nu este valabil.

Uleiul de cocos este ultima ”modă” în materie de produse cosmetice. Cel puţin asta susţin farmacistele Claudia Tuns ş Mariana Moldovan, care arată că în ultima perioadă au crescut considerabil vânzările la acest produs. ”Este un produs cunoscut de mult, totuşi acum abia a început să fie cerut la noi”, explică una dintre ele. ”E ca o modă, un trend. Când încep să fie cunoscute beneficiile unui produs, începe să fie căutat”, mai arată Claudia Tuns.

Iar beneficii sunt, din belşug. ”Poate fi folosit ca şi produs cosmetic, dar şi alimentar. Desigur, este o diferenţă între produsul cosmetic şi cel alimentar, însă cel alimentar poate fi folosit şi în cosmetică, fără probleme, dar invers nu este valabil”, spune farmacista Mariana Moldovan. ”Intern, ajută la scăderea colesterolului datorită conţinutului de acid lauric”, mai explică ea. Acidul lauric este asimilat foarte repede în organism şi transformat în energie. De asemenea, specialiştii spun că acidul lauric este conţinut şi în laptele matern, protejând împotriva infecţiilor. ”Este şi un pansament gastric, la fel ca şi uleiul de argan sau din seminţele de in”, mai spune consultanta, de asemenea, mai arată ea, este un foarte bun antihelmintic (antiparazitar), dar reglează şi tranzitul intestinal. Ajută, de asemenea, în cazul tulburărilor cerebrale, reglează metabolismul şi stimulează sistemul imunitar cu ajutorul antioxidanţilor naturali şi a vitaminelor pe care le conţine. Ajută la controlul zahărului în sânge, la dizolvarea pietrelor la rinichi sau la prevenirea bolilor de ficat şi facilitează absorbţia de calciu.

Excelent pentru gătit

Este rezistent la temperatură, punctul de ardere este la aproape 200 de rade Celsius, ceea ce îl face recomandabil la prăjit, dar şi ca înlocuitor al margarinei, al untului sau al grăsimior folosite la gătit. Se poate pune în salate, pe pâine sau în prăjituri, în ceai, în lapte etc.

În cosmetică, produsul este foarte căutat pentru efectul său puternic hidratant. ”Hidratează părul din rădăcină şi îi reface structura, de aceea este recomandat pentru părul uscat sau părul creţ. Hrăneşte tenul, este un puternic hidratant”, mai spune  Claudia Tuns. Se aplică pe păr ca şi orice mască, după care se clăteşte cu apă. Este nealergenic, calmeză iritaţiile sau arsurile de soare, curăţă tenul şi are efect antibacterian, de aceea poate fi folosit şi împotriva infecţiilor cu ciuperci, sau chiar pentru călcâiele crăpate. Este un foarte bun ”after shave” sau un la fel de bun demachiant.

Este foarte bun pentru masaj, atât la adulţi cât şi la bebeluşi, iar pentru tinerele mămici, poate fi folosit pentru reducerea vergeturilor rămase după sarcină.

Cel mai recomandat este cel presat la rece, care este obţinut doar prin presarea mecanică a pulpei, fără intervenţia altor sustanţe care pot avea un efect nociv. În acest fel, proprităţile uleiului de cocos sunt păstrate nemodificate.

Mai puteţi citi:

Care este originea celebrei expresii „a-şi da arama pe faţă“. Sintagma a fost folosită pentru prima dată în Evul Mediu

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite