Trupul unei românce din Italia ucise de Covid-19, repatriat şi înhumat fără ştiinţa autorităţilor. „Toată lumea a fost surprinsă, dar aveau toate documentele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ileana Timiş a decedat pe 13 martie într-o localitate de lângă Milano
Ileana Timiş a decedat pe 13 martie într-o localitate de lângă Milano

Familia primei românce decedate în Italia a adus în ţară sicriul cu trupul neînsufleţit al femeii, profitând şi de lipsa de reacţie a autorităţilor.

Ileana Timiş, o femeie din Borşa (judeţul Maramureş) a murit zilele trecute în Italia. Autorităţile italiene au conformat cauza decesului - Covid-19. Românca era pensionară şi ajunsese în Italia în urmă cu câteva săptămâni, chiar înainte ca epidemia să prindă în ghearele sale întreaga Italie. Ileana Timiş a ales să plece în Italia pentru că sora sa suferea de boală incurabilă şi avea nevoie de însoţitor.

Doar că, la scurt timp după ce femeia a ajuns în Italia, a izbucnit epidemia care face ravagii în special în nordul ţării, în regiunea Lombardia. Boala a cuprins-o şi pe Ileana Timiş, iar la starea ei s-a deteriorat rapid şi medicii nu au reuşit să o mai salveze. Ileana Timiş a murit chiar în data de 13 martie, când ar fi împlinit 80 de ani, la două zile după ce sora ei a murit din cauza altei afecţiuni.

Deşi în mod normal procedura prevede ca trupurile celor decedaţi din cauza epidemiei să fie sigilate şi înmormântate sau trimise spre incinerare în condiţii de maximă siguranţă, autorităţile italiene au făcut o excepţie în acest caz şi au acceptat solicitarea familiei decedatei, care a cerut ca trupul neînsufleţit să fie repatriat.

„Mama era o femeie cu credinţa lui Dumnezeu, voia să vină acasă. Aşa că ne-am hotărât să facem măcar atât, să o aducem acasă, că ne-a născut şi ne-a crescut”, a declarat unul dintre fiii femeii decedate, Gavril Timiş, pentru Recorder.

Maşina care a transporat trupul celor două surori a intrat în ţară pe la vama Petea. În prealabil, dricul a stat 6 ore la vamă, după care i s-a permis accesul. Asta pentru că, în pofida epidemiei, condiţiile de transport privind decedaţii au rămas aceleaşi, iar actele eliberate de autorităţile italiene au fost considerate suficiente, fără a mai fi nevoie de un acord scris din partea autorităţilor românce. 

„Toată lumea de la noi a fost surprinsă când a văzut transportul, dar şoferul avea toate documentele. Avea paşapoarte mortuare eliberate din Italia, proces-verbal şi autorizaţie de transport”, a explicat pentru susrsa citată Dan Buca, comunicatorul desemnat la nivelul judeţului Maramureş pe probleme legate de coronavirus.

Transportul a ajuns la Borşa în seara zilei de joi, 19 martie, escortat de poliţie şi de jandarmi direct la cimitir. Trupurile celor două femei, dintre care una decedată din cauza infecţiei cu coronavirus, au fost înhumate în procedură de urgenţă, fără preot şi doar în prezenţa a doi dintre copiii Ilenei Timiş. Acum, dricul urmează să fie dezinfectat, iar şoferul a fost băgat în carantină.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite