Teren gratuit oferit ca dar de nuntă de o primărie din România. Ce trebuie să facă tinerii pentru această facilitate

Teren gratuit oferit ca dar de nuntă de o primărie din România. Ce trebuie să facă tinerii pentru această facilitate

Terenul oferit gratuit are o suprafaţă de până la 400 de metri pătraţi. FOTO: Primăria Cavnic

O primărie din România le dă gratuit tinerilor căsătoriţi, ca dar de nuntă, un teren pentru casă. Se întâmplă la Cavnic, unde primarul oraşului îşi doreşte să îi motiveze pe tineri să rămână acasă, dar şi să dezvolte economia unui fost oraş minier.

După ce a oferit teren tinerilor pentru construcţia unei case, Vladimir Petruţ, primarul din Cavnic, s-a gândit să extindă această facilitate. Astfel, tinerii căsătoriţi care îşi depun o cerere la administraţia locală pot beneficia gratuit de teren, suprafaţă pe care să îşi construiască o casă. 
 
„Există şi creditul «Prima casă» şi noi, dacă le dăm terenul gratuit, ei şi-ar putea lua un credit şi atunci cred că s-ar îmbina perfect aceste două lucruri. Poate aşa am găsi o soluţie ca tinerii să rămână în localitate şi să nu plece. Noi suntem într-o continuă dezvoltare şi rata de şomaj pe care o avem în acest moment este de 8 persoane şi cererea de locuri de muncă ar fi peste 200, la nivelul oraşului. Din păcate, forţa de muncă lipseşte, dar dacă aceşti tineri ar fi stimulaţi să rămână în localitate ar ajuta şi zona economică şi atunci ar creşte şi producţia, fapt care ar duce la venituri mai mari la bugetul local. Totul până la urmă se bazează pe economie. Aşa e gândit proiectul”, spune Vladimir Petruţ, primarul oraşului Cavnic.
 
În acest oraş îşi desfăşoară activitatea economică o fabrică de cartoane, dar şi o fabrică de pufuleţi care are şi linie de producţie externă, unde ar fi nevoie de 40 de angajaţi. Acestor agenţi economici li se adaugă alte firme de construcţii care au nevoie de mână de lucru. 
 
Trebuie să îşi construiască locuinţa în 3 ani de la obţinerea autorizaţiei
 
Suprafaţa de teren oferită cu titlu gratuit variază între 250 şi 400 de metri pătraţi, zona fiind oferită în funcţie de dorinţele tinerilor. Pentru a obţine însă terenul cei doi trebuie să îndeplinească şi anumite condiţii. Soţul şi soţia, cu vârsta până în 35 de ani, trebuie să nu fi beneficiat niciodată gratuit de un teren de la stat, trebuie să nu deţină teren sau casă în proprietate, nici ei şi nici membrii familiilor lor o suprafaţă mai mare de 600 de metri pătraţi în intravilanul localităţii. După atribuire contractului, soţii au termen un an de zile pentru întocmirea documentelor şi emiterea autorizaţiei de construcţie şi încă alţi 3 pentru construcţia propiu-zisă a locuinţei. Primăria Cavnic este dispusă să ofere teren în limita suprafeţelor disponibile, mai ales că  70% dintre terenuri se află în proprietatea administraţiei locale.
 
Tinerii căsătoriţi, tentaţi de idee 
 
Ideea administraţiei locale le-a surâs tinerilor căsătoriţi, care deja s-au înghesuit să îşi depună dosarul. Este şi cazul Paulei Bledea, o tânără în vârstă de 31 de ani, căsătorită în toamna anului trecut. 
 
„Mi se pare o idee foarte bună. Şi eu sunt căsătorită din toamna anului trecut. Ne-am depus cerere pentru obţinerea unui teren şi mi se pare un imbold pentru începutul care ne aşteaptă în viaţa de familie, ţinând cont că este foarte greu acum să începi ceva”, a spus Paula Bledea.
 
„Sunt căsătorită şi am o fetiţă. Împreună stăm la bunicii mei şi chiar aş vrea să discut la primărie să văd ce trebuie să fac să primesc şi eu teren gratuit. Ar fi ceva. E bine asta pentru că în Cavnic nu prea mai găseşti aşa case de cumpărat”, a spus Livia Oanţa.
 
Cei vârstnici văd acest demers ca pe o gură de oxigen menită să revitalizeze localitatea. 
 
„Sunt tineri care nu au unde să îşi facă şi aşa este foarte bine pentru ei. Odată cu închiderea minelor tinerii au plecat şi ar fi foarte bine să rămână acasă. Ar fi foarte bine pentru ei să rămână. Când vin acasă din străinătate stau numai 3 zile şi se întorc. Ar fi foarte bine să rămână pentru că aşa se dezvoltă şi oraşul”, a spus Mihaela Demian. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: