Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus, cel mai “amărât” spital din Maramureş. Lipsa medicilor specialişti poate duce la moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Probleme mari în unele spitale din judeţul Maramureş. Lipsa dotărilor, a medicilor specialişti sau a aparaturii medicale performante – sunt numai o parte din problemele cu care se confruntă aproape unităţile sanitare mici din judeţ.

De departe însă spitalul din Maramureş cu cele mai mari probleme din toate punctele de vedere, în special din punctul de vedere al medicilor specialişti, este Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus. Aici plata arieratelor dă bătăi de cap conducerii unităţii spitaliceşti, dar şi autorităţilor judeţene care încearcă şi vin cu fel de fel de propuneri pentru ca acest spital să nu ajungă să se închidă. 

Spitalul din zona Mocăniţei poate ajunge primul spital din România pentru care s-ar putea cere insolvenţa. Nemailuând în calcul faptul că sunt voci prin Vişeu de Sus care vorbesc de anumite interse imobiliare legate de acest spital, pentru aceasta fiind nevoie de închiderea lui.

Lipsa medicilor de specialitate, o mare problemă

Autorităţile judeţene ştiu că medicii de pe medicina de urgenţă şi de pe anestezie sunt cei mai absenţi din aceste spitale, toate cazurile grave ajungând la Spitalul Judeţean Baia Mare, cea mai mare unitate sanitră din judeţ preluând toate cazurile care nu se pot trata în celelalte spitale din judeţ. Aceste lucruri înseamnă costuri suplimentare pentru Spitalul Judeţean. 

De altfel lipsa medicilor de specialitate să fie cauza pentru care în 2011, spre exemplu, o tânără gravidă şi copilaşul care trebuia să se nască au murit la Spitalul Vişeu. Soţul femeii dădea vina atunci pe lipsa medicului anestezist, din această cauză neputând fi făcută cezariana.

Niciun spital din Maramureş nu ar trebui să fie amărât. Dar din păcate Spitalul din Vişeu de Sus este cel mai amărât din punct de vedere al corpului medical. Amărât din punct de vedere al lipsei personalului medical de specialitate şi de aici pleacă toate celelalte lucruri. Din punctul de vedere al dotărilor, nu cred că putem vorbi de spitale amărâte, pentru că deja aici vorbim de un anumit standard. 

Spitalul Sighetu Marmaţiei este cât de cât ok din punctul de vedere al medicilor. O parte din medicii de la Vişeu se vor pensiona în maxim doi ani de zile şi atunci vom avea o şi mai mare problemă. Spitalul Vişeu are un plan de reorganizare, pentru a mai opri din cheltuielile cu utilităţile. 

Spitalul Vişeu merge constant în aceleaşi arierate. Se plătesc o parte din arierate, dar sunt alte costuri. De accea au încdeput să reducă din costuri. Nu se ia în calcul închiderea spitalului, dar dacă nu vor avea medici pentru actul medical atunci nu vor mai avea contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş, a declarat dr. Rareş Pop, directorul DSP Maramureş. O posibilă soluţie ar fi aceea a unirii spitalului din Vişeu cu cel din Borşa, cele două spitale adresându-se câtorva mii de oameni, o idee care s-a născut acum câţiva ani şi care a intrat într-un con de umbră de ceva vreme.

Spitalul Sighet ar avea nevoie de aparatură de 15 milioane de euro

Un al spital problematic în Maramureş este cel de la Sighet. Aici nu de puţine ori liderii Sanitas Maramureş au acuzat managementul defectuos al acestui spital, management care a făcut ca spitalul să ajungă în situaţia în care este acum. Cu datorii încă, care se încearcă stingerea lor, cu lipsă medici pe anumite specialităţi medicale ş.a.m.d.

“Noi suntem într-un program de arierate pe care îl plătim lunar, de altfel. Sunt arierate care s-au rostogolit de patru ani de zile şi am reuşit să mai diminuăm din ele. S-au făcut investiţii anul acesta în acest spital, din fonduri proprii, din banii primăriei. Cadrele medicale sunt o problemă, avem o problemă în a menţine linia de gardă la urgenţe. Medicii sunt ţiunţi toţi în centrele universitare şi în cele de urgenţă, pe când la spitalele mici aceştia lipsesc cu desăvârşire. 

Ministerul Sănătăţii ar trebui să schimbe ceva. Ar trebui schimbate multe pentru ca medicii să ajungă şi la aceste spitale. Ministerul Sănătăţii nu priveşte cu interesul pe care ar trebui să îl aibă importanţa spitalelor municipal şi orăşeneşti, ca şi cum el ear putea dispărea. Facem cinci spitale de urgenţă şi gata. 

Nouă ne-ar mai trebui undeva la 10 medici ca să fim acoperiţi cum trebuie. Avem probleme pe Urgenţe şi pe Anestezie, unde avem cele mai mari probleme. Din punct de vedere al dotărilor ne lipseşte aparatură de circa 15 milioane de euro, după cum apreciez eu”, a explicat Alexandru Oros, manager Spitalul Sighet. 

Citeste si: Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus, la un pas de insolvenţă. Posibile interese imobiliare

Funcţionarea spitalului din Vişeu de Sus în atenţia autorităţilor judeţene

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite