Sindromul intestinului iritabil, boala care afectează tot mai mulţi români. Care sunt simptomele şi din ce cauză apare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindromul colonului iritabil
Sindromul colonului iritabil

Sindromul intestinului iritabil este o afecţiune din ce în ce mai întâlnită la pacienţi de toate vârstele. Alimentaţia şi sedentarismul sunt doar două dintre cauzele ce o pot determina, însă consecinţele ei pot fi serioase. Prezenţa la medic se impune dacă simptomele persistă.

Tot mai fecvent auzim despre afecţiunea numită ”sindromul colonului iritabil”, sau ”sindromul intestinului iritabil”. Manifestările pot fi destul de variate, în funcţie de anumiţi factori. Spre exemplu arată medicul de familie Gheorghe Lascu, la vârstnici, aceasta se manifestă prin constipaţie, iar la cei ma tineri, cu sindrom diareic. ”E cu atât mai neplăcut cu cât persoanele mai tinere sunt şi active şi trebui să meargă la muncă, având această nepăcere precum diareea”, arată el. ”E o boală foarte dificilă, foarte grea, care nu se poate vindeca nicodată complet”, mai spune medicul Lascu.

Factori care favorizează apariţia bolii

Medicul spune că unul din factorii care duc la această afecţiune este lipsa de mişcare. ”Sendentarismul duce la constipaţie şi implicit la colon iritabil, care se manifestă prin constipaţie. De asemenea, vârsta este un element care duce la apariţia sindromului prin faptul că procesele active ale organismului încetinesc şi apare constipaţia. Alimentele pe care le consumăm  zi de zi au şi ele factor determinant. De exemplu la persoanele care consumă foarte multe alimente puternic condimentate, poate să apară sindromul colonului iritabil cu diaree, din cauza condimentelor puternice”, mai spune medicul.

lascu

Alimentaţia joacă, de altfel, un rol foarte important în menţinerea sănătăţii. De aceea, mai punctează medicul, chiar dacă se recomandă consumul zilnic de fructe şi legume, cosumul lor exclusiv poate duce la acest neplăcut sindrom al colonului iritabil. ”Sunt persoane care consumă foarte multe legume şi fructe şi acolo pot să apară scaune mai dese. Pacientul zice că are diaree, dar sunt de fapt scaune aproape normale, dar mai fecvente. Şi asta se poate întâmpla. Etiopatogenia (ramura ştiinţei care studiază cauzele apariţiei bolilor) poate să fie foarte diversă. Sunt persoane care consumă fructe şi legume proaspete şi suferă de colită (o inflamaţie a mucoasei intestinale), care produce fermentaţie în cazul consumului de fructe şi legume crude sau produce foarte multe gaze şi atunci apare senzaţia de a merge la toaletă, justificat sau nejustificat. Apare balonarea, flatulenţa, însă în cazul constipaţiei apare fenomenul de reabsorbţie a toxinelor care se dezvoltă în interorul intestinului şi asta poate produce chiar şi o tulburare mai gravă”, mai explică medicul de familie Gheorghe Lascu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie.

Sângerările ne trimit obligatoriu la medic

Dacă diareea sau constipaţia sunt cele mai frecvente simptome care apar în cazul colonului iritabil, sângerările sunt, fără doar şi poate, un indiciu că ceva mult mai grav s-ar putea întâmpla. Aşadar, în cazul sângerărilor rectale sau anale, nu mai e de întârziat niciun minut, ci e momentul pentru a pune mâna pe telefon şi a face o programare la medic, care va stabili dacă există suspiciuni şi dacă este cazul pentru gastroscopie sau colonoscopie (pastila cu camera video care se înghite pentru a se putea vedea tractul gastro-intestinal).

”La orice semn de alarmă, orice pacient care are o suferinţă intestinală trebuie să meargă la medic. Iar dacă a avut scaun cu sânge, obligatoriu, în cel mai scurt timp, trebuie să se prezinte la medic, pentru că scaunul cu sânge poate să spună multe. Poate să fie de la o fisură anală, de la hemoroizi, de la polipi sau chiar cancer”, a mai precizat dr. Lascu. ”Foarte multe femei au hemoroizi după o sarcină, iar aceştia mai sângerează din când în când, astfel că nu întoteauna dau importanţă la acest simptom. Dar orice sângerare anală sau rectală trebui să ne trimită la medic, pentru că de multe ori hemoroizii au dedesubt, în interior polipi sau hemoroizi interni sau, în cazuri mai grave, chiar cancer”, mai explică el.

Potrivit statisticilor, cancerul de colon este a doua cauză de mortalitate în lume, iar incidenţa bolii este de aproxmativ 500.000 de cazuri anual. Cei mai expuşi sunt vârstnicii.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite