Sfântul Nicolae, patronul fetelor de măritat. Sărbătoarea Sfântului Nicolae încheie Anul nou dacic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moş Nicolae este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi. Legenda spune că Dumnezeu, prin Sfântul Nicolae, a putut afla de la Diavol cum să elibereze sufletele din Iad. Se vorbeşte că, atunci când Satana a fost alungat din Rai, Dumnezeu a fost atât de supărat încât i-a alungat din Rai şi pe oameni.

Dumnezeu a trimis apoi pe mai mulţi, dându-şi seama de greşeala pe care a făcut-o, dar niciunul nu a izbândit. Sfântul Nicolae s-a dus şi s-a aşezat la râul de la poarta Iadului şi nu făcea nimic, simpla lui prezenţă enervându-l pe Diavol. La un moment dat a apărut Tartorul, care l-a întrebat ce doreşte. Satana a răspuns că numai atunci când Dumnezeu îşi va trimite Fiul în Iad îi va spune cum se vor putea elibera sufletele din Iad.

Janeta Ciocan de la Muzeul de Etnografie Maramureş a declarat că se ştie că la moarte Iisus coboară în Iad şi fărâmă porţile Iadului, singurul care a putut face acest lucru. 

Trebuie spus că ziua de 6 decembrie este ultima zi a unor sărbători care în satul tradiţional începeau prin 20 noiembrie. Erau Zilele Lupului, fiind considerat de specialişti Anul Nou dacic.  

“De Moş Nicolae în primul rând facem cadouri. Pentru că Moş Nicolae de fapt este un personaj real, care a făcut la rândul lui acte din acestea, de caritate. Ajuta copiii din familii sărace, ajuta fetele, tocmai de aceea este patronul fetelor de măritat. Pentru că a ajutat trei fete pe care tătăl lor vroia să le facă prostituate, neavând nicio posibilitate să le mărite. Le trebuia zestre şi atunci Sfântul Nicolae le-a pus, de câte ori a venit rândul, zestrea, banii necesari ca să se poată căsători.

Cadourile în secolul al XX-lea au fost hainele pentru copii, mai ales la copii se făceau cadouri, haine, pentru că venea perioada de iarnă, copiii cresc şi nu le erau bune hainele de anul trecut. Moş Crăciun nu aducea cadouri, Moş Crăciun a uzurpat oarecum această funcţie a lui Moş Nicolae. Sunt credinţe în care Moş Nicolae vine călare pe un cal alb, aluzie la zăpada pe care de obieci o aduce. În această perioadă soarele este tot mai puţin pe cer. Şi atunci exista credinţa că soarele, care vede atâtea rele pe care le fac oamenii, vrea să fugă spre miazănoapte, iar vara spre miazăzi. 

Tot acum se pot face predicţii de sănătate, în sensul că punem acele crenguţe la înflorit în apă şi pentru fiecare membru al familiei. Ele trebuie să înflorească până la Anul Nou şi vor arăta cum va fi sănătatea fiecăruia în acel an. Şi din ele se făcea Sorcova, cu care se sorcovea”, a declarat Janeta Ciocan. 

Citeste si Povestea lui Moş Nicolae, cel care ne umple ghetuţele cu daruri aruncate pe fereastră. Lecţia creştină a Moşului şi tradiţii populare de 6 decembrie

Festival dedicat lui Moş Nicolae, la Techirghiol. Moşul vine pe apă, la bordul unui velier

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite