Seini este primul oraş din ţară care îşi produce singur energia electrică, din gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul Seini din Maramureş este primul din ţară care îşi produce energia electrică pentru iluminatul public în regie proprie, folosind dejecţii animaliere. Pe lângă energia electrică, în urma procesului de fermentaţie a gunoiului rezultă alte două componente, energie termică şi îngrăşământ bio.

Factura la energia electrică pentru iluminatul stradal, dar şi pentru cea folosită pentru clădirile ce aparţin primăriei nu va mai fi o problemă în Seini. Aceasta va fi obţinută, începând de săptămâna viitoare, în regie proprie, printr-un proiect finanţat de Banca Mondială, Ministerul Mediului şi o cofinanţare de 5 % din partea primăriei Seini. Proiectul în valoare de 3,2 milioane de euro constă în producerea energiei electrice folosind biogaz, obţinut în urma fermentaţiei dejecţiilor animaliere. Gabriela Tulbure, primarul localităţii, arată că prin acest proiect se rezolvă nu doar o problemă de mediu, ci şi una economică şi una socială. ”Oraşul Seini are tradiţie în creşterea animalelor şi ne-am trezit, la un moment dat, cu o problemă reală de mediu, în sensul că apa, pânza fratică de mică adâncime a fost afectată de depozitarea dejecţiilor animaliere care se făcea pe întreaga perioadă a anului. Apa era infestată cu nitraţi şi cu nitriţi. De asemenea, mirosul neplăcut devenea de multe ori insuportabil”, motivează ea.

Proiectul producţiei de electricitate a mai atras două componente

Instalaţia de biogaz preia dejecţiile animaliere şi, printr-un proces de ”fermentaţie anaerobă”, într-un container ermetic, se transformă în biogaz, care apoi este transformat în energie electrică. De asemenea, în urma acestui proces mai rezultă două componente care vor fi valorificate: energie termică şi îngrăşământ bio. 

”Pentru energia temică deja am vorbit cu fermele din zonă, avem un abator pentru porci care este interesat să preia energia termică de la noi, precum şi ferme de păsări, care doresc să preia de la noi energia termică, contra unei sume de bani”, explică primarul Gabriela Tulbure. Pe lângă asta, mai spune ea, produsul rămas în urma fermentaţiei este un îngrăşământ bio, pe care în vor ambala în staţia proprie şi va putea fi scos la vânzare, ori va putea fi redat celor ce ”donează” în prezent dejecţiile animaliere. ”Deocamdată le luăm gratis (dejecţiile, n.r.), pentru că lumea abia aşteaptă să scape de ele, dar le putem da în schimb un <digestat solid> care rezultă în urma procesului şi este foarte omogen. Chiar am făcut analiza chimică a acestui digestat şi se poate împrăştia pe sol în orice perioadă a anului. Dar avem şi staţie de însăcuire şi poate fi pus la vânzare ambalat în saci, ca şi pământul pentru flori”, mai spune ea.

ANRE a amis deja autorizaţia de producţie a energiei elecrice, producţie care începe săptămâna viitoare. Instalaţia va produce 70 kW/h, iar imediat după asta va fi emisă şi autorizaţia de furnizare, pentru a putea asigura energie electrică pentru clădrea primăriei, iluminat stradal, bibliotecă, şcoală sau casă de cultură, toate aparţinând primăriei. În acest moment, costurile doar pentru iluminatul stradal se ridică la 40.000 de lei lunar, la un orăşel cu sub 10.000 de locuitori.

Primarul Gbriela Tulbure, economist de profesie, este la al doilea mandat şi spune că spre deosebire de alte proiecte, acesta se va autofinanţa şi, în plus, va putea aduce şi profit.

Mai puteţi citi:

Top 7 semne clare ale unei relaţii toxice. Cum se manifestă oamenii care muncesc în secret să-şi izoleze partenerul

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite