Scrisoarea de intenţie. La ce să fim atenţi atunci când o redactăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inerviul de angajare
Inerviul de angajare

Scrisoarea de intenţie are „capacitatea” să creeze angajatorului o primă impresie despre candidatul pentru un job, de aceea trebuie acordat tot interesul pentru ca aceasta să fie cât mai corectă, atât din punct de vedere gramatical, cât şi ca redactare, conţinut.

Foarte mulţi angajatori solicită, pe lângă CV, o scrisoare de intenţie, de la candidaţii care aplică pentru un loc de muncă într-o companie. Aceasta creează o primă impresie despre candidat, astfel că trebuie acordată o atenţie deosebită redactării ei.

Printre cele mai importante aspecte la care trebuie să fim atenţi este ortografia. „Există angajatori care ar putea să vă respingă, doar pentru că documentul a fost redactat greşit sau cu greşeli de ortografie. Chiar dacă postul nu cere cunoştinţe gramaticale profunde, greşelile de ortografie pot crea o impresie proastă despre candidat”, explică psihologul clinician Dana Crişan.

Potrivit ei, un alt lucru important în scrisoarea de intenţie este exprimarea disponibilităţii. „Exprimarea disponibilităţii de a face ore suplimentare, de a învăţa lucruri noi, de a participa la cursuri de perfecţionare, de a creşte odată cu compania etc, sunt lucruri foarte apreciate de angajatori”, mai spune ea.

Scrisoarea de intenţie, mai arată psihologul, trebuie să exprime, exact aşa cum arată denumirea ei, intenţia şi motivaţia pentru care aplicăm pentru un anume post. „De asemenea, trebuie foarte bine punctate aptitudinile şi calificările care îl recomandă pe candidat pentru postul respectiv”, mai arată psihologul.

Dincolo de toate acestea, mai arată ea, sinceritatea e foarte importantă. „E adevărat trebuie să punctăm foarte bine aptitudinile şi calificările noastre, dar fără să exagerăm, pentru că orice mică minciună pe care o scriem în scrisoarea de intenţie se va întoarce împotriva noastră dacă vom obţine postul”, mai arată ea. „Ar fi mult mai grav să obţinem un post în baza unor minciuni din CV sau scrisoarea de  intenţie, decât să ne exprimăm dorinţa şi disponibilitate de a învăţa lucruri noi, recunoscând, voalat, că nu avem chiar toate diplomele necesare pentru acel post”, mai arată psihologul.

Scrisoarea de intenţie, mai spune ea, are şi rolul de a arăta că, în calitate de candidat, eşti documentat în legătură cu cerinţele postului sau ale companiei. De aceea, scrisoarea de intenţie se va face separat, pentru fiecare job pentru care aplicăm. „Trebuie concepută anume pentru postul pe care îl ţinteşti. Nu poţi face o scrisoare de intenţie generală, pe care să o prezinţi la mai multe companii. Ar lipsi exact dovada interesului pentru anume job”, mai arată psihologul.

Scrisoarea de intenţie, mai spune ea, trebuie redactată în aşa fel încât specialistul HR să fie convins să îl cheme pe candidat la interviul de recrutare. Nu trebuie să fie mai lungă de o pagină, dar nici mai scurtă de o jumătate de pagină. În general, se redactează în limba în care a fost făcut anunţul de angajare, dacă nu există alte cerinţe în acest sens.

Mai puteţi citi:

Cavnic, orăşelul din Maramureş renăscut din cenuşa mineritului şi transformat într-o mică perlă a turismului

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite