Sclavie din Maramureş: „Când tinerii refuzau să lucreze, erau loviţi deoarece, potrivit supraveghetorilor, munca era obligatorie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Minorii audiaţi de DIICOT în dosarul de sclavie din Maramureş au povestit procurorilor cum erau puşi să muncească şi să care pietre şi lemne, cum erau închişi în camera de pedeapsă, sau cum li se lua farfuria din faţă când nu mâncau suficient de repede.

Potrivit unor surse judiciare, unul dintre cetăţenii germani suspectaţi în cazul de sclavie din Maramureş a fost reţinut. Astfel, patru persoane au fost reţinute şi două puse sub control judiciar, relatează Mediafax. 

Procurorii DIICOT au audiat patru copii, care au povestit cum erau chinuiţi în centrul din cadrul proiectului social Projekt Maramureş.

„Erau puşi să care pietre, beton, lemne”

Niciun minor nu avea dreptul să aibă telefon, iar în primele patru luni nu au putut să-şi contacteze familiile. Minorii nu au putut să spună rudelor ce se întâmplă, deoarece erau supravegheaţi.

Un minor care a încercat să fugă pentru că nu mai rezista să muncească în condiţii grele, a fost supus unei pedepse crunte: a fost închis într-o cameră de pedeapsă, unde nu putea ieşi nici la toaletă dacă nu cereau voie supraveghetorului.

Tinerii au mai spus că de dimineaţa de la 8 şi până la 18.00 erau puşi să care pietre, beton, lemne. 

„Unul chiar a încercat să se sinucidă”

Un alt minor a mărturisit că a fost lovit de mai multe ori fără motiv şi a rămas 3 săptămâni la izolare pentru că a refuzat să muncească pe motiv că e prea obosit. Supraveghetorii l-ar fi lovit până i-a curs sânge din nas.

De asemenea, tinerilor care nu mancau suficient de repede li se lua farfuria din faţă.

O acuzaţie gravă se referă la faptul că tinerii nu au primit tratamente medicamentoase, deşi ar fi trebuit şi nici nu au mers la şcoală sau participat la activităţi educative.

O tânără a spus că a fost pusă să rupă aşchii de lemn cu mâinile, apoi să le aranjeze şi să facă ordine. Toată ziua a trebuit să facă acest lucru. Când tinerii refuzau să lucreze, erau loviţi deoarece, potrivit supraveghetorilor, munca era obligatorie.

Din declaraţiile tinerilor rezultă că unul dintre ei a încercat să se sinucidă, înghiţind 30 de pastile găsite într-un sertar al supraveghetorilor sau a încercat să se taie cu o lamă pe braţe.

Citeşte şi

Minori exploataţi prin muncă forţată în Maramureş. Printre suspecţi, doi cetăţeni germani

Protecţia Copilului, despre  scandalul de la Vişeu de Sus: „Nu am fost sesizaţi cu privire la existenţa unor cazuri de abuz asupra minorilor germani“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite