Salvator şi în timpul liber: a ajutat o femeie care făcuse şoc anafilactic. „Nu consider că am făcut ceva deosebit“

Salvator şi în timpul liber: a ajutat o femeie care făcuse şoc anafilactic. „Nu consider că am făcut ceva deosebit“

Florin Mojolic, salvatorul care luptă cu sânge rece pentru a salva vieţile semenilor. FOTO: Arhivă personală

Florin Mojolic (43 de ani), angajat ca paramedic în cadrul Gărzii de Intervenţie Fărcaşa (Maramureş), a salvat viaţa unei femei deşi era în timpul liber. Totul s-a întâmplat în luna martie, într-o după amiază în care Florin se afla deja acasă, după o tură încheiată.

Ştiri pe aceeaşi temă

La serviciul de urgenţă s-a anunţat un caz, o pacientă de 33 de ani cu simptome de şoc anafilactic. Deşi era liber, Florin a plecat de acasă şi a reuşit să o salveze pe femeie.

„M-a sunat dispecera să mă roage să mă duc la intervenţie. Am vorbit cu băieţii care erau de gardă şi mi-au spus să merg. M-am urcat în maşină şi am plecat către Someşul Uileac. Am ajuns aproape deodată cu echipajul, femeia fiind deja în stop cardio-respirator. Am scos-o din stop o dată, aproape că se trezea când a intrat din nou în stop. Am resuscitat-o şi am predat-o cu ritm cardiac echipajului medical“, povesteşte Florin Mojolic.

Între timp, ea a fost externată din spital şi poate să îşi crească în continuare cei trei copilaşi pe care îi are acasă.
 
„Nu consider că am făcut ceva deosebit. Am făcut ceea ce făcea orice asistent medical, iar reuşita aparţine unei echipe. Dispecerul şi colegul meu, asistent medical care lucrează pe Chirurgie, au colaborat foarte bine împreună. Am mai avut şi de alte dăţi cazuri sau misiuni din care oamenii ieşeau cu bine. Practic acest lucru este cel mai important, faptul că ai salvat o viaţă”, mai spune Florin Mojolic. 
 
Cariera l-a purtat la mii de intervenţii, din 2006 fiind pompier în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş. Patru ani mai târziu, la deschiderea staţiei SMURD, a trecut la misiunea de salvator, iar din 2011 este un om de bază al Gărzii de Intervenţie Fărcaşa. 
 
Ce este şocul anafilactic?
 
Anafilaxia este o reacţie alergică severă ce apare brusc şi poate pune viaţa în pericol. Se poate produce în câteva minute, chiar secunde, în urma contactului cu un antigen (substanţa străină organismului). Substanţele chimice eliberate de sistemul imunitar în timpul anafilaxiei pot provoca starea de şoc, astfel tensiunea arterială scade brusc, iar căile respiratorii se îngustează, ceea ce conduce către un blocaj respirator. Dacă nu se iau măsuri imediate, şocul anafilactic poate duce la deces. O astfel de reacţie anafilactică poate ameninţa viaţa, pentru că respiraţia nu mai este corespunzătoare, iar inima se va opri din funcţionare.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: