Roşia Montană: Cercetătorii băimăreni propun o metodă fără cianuri

Roşia Montană: Cercetătorii băimăreni propun o metodă fără cianuri

Jack Goldstein spune că a descoperit o metodă de prelucrare a piritei fără cianurare

Doi băimăreni, specialişti în prelucrarea piritei aurifere, au fost chemaţi să vorbească în faţa Comisiei speciale care a fost creată în Parlament pentru proiectul Roşia Montană. Unul dintre aceştia este Aurelian Brâncuş, fost şef la centrala minelor din cadrul societăţii Aurul SA, iar celălat este Jack Goldstein, inventatorul băimărean care a brevetat o licenţă de extragere fără cianuri a aurului.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Propunerea invitării celor doi a venit din partea deputatului maramureşean Mircea Dolha (PNL), care face parte din Comisia Roşia Montană. Cu toate acestea, unul dintre specialişti infirmă chemarea sa, spunând că nu a primit nicio adresă oficială. „Deputatul Dolha probabil s-a folosit de faptul că ne cunoaştem personal, însă o invitaţie oficială eu nu am primit. Am activat zeci de ani în acest domeniu şi pot să vă spun că o altă variantă decât cea prin cianurare nu există. Oricine ar prezenta altceva sau ar sugera o altă metodă este un fraier. Toate experimentele făcute se rezumă la studii de laborator, cunosc bine metoda domnului Goldstein, dar aceasta nu este una care se poate implementa la nivel macro“, a spus inginerul Aurelian Brâncuş. 
 
De cealaltă parte, Jack Goldstein, spune că a inventat o modalitate ecologică de extragere a aurului din minereu fără folosirea cianurilor. Brevetul de invenţie 126480 din 2012 descrie metoda astfel: „Un procedeu ecologic de obţinere a aurului şi argintului din minereuri. Procedeul costă în solubilizarea aurului şi argintului într-o soluţie de tiosulfat de sodiu, în prezenţa cuprului drept catalizator. Aurul şi argintul solvit se extrag din soluţie pe cale electrochimică sub formă de nămol, care se purifică obţinându-se aur şi argint pur“. El a prezentat invenţia sa la începutul acestui an, însă până în acest moment nicio societate nu şi-a prezentat interesul de a investi în ea.  Autorii invenţiei sunt cercetătorii Jack Goldstein, Duda Gavrilă, Liana Oşanu, Loredana Năftănăilă şi Lidia Ionescu. Invenţia a fost brevetată în peste o sută de ţări. Este vorba despre cercetători de la fostul Institut de Metale Neferoase din Baia Mare. 

Pe aceeaşi temă:
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările